Britanska kraljica predstavila vladine reforme pred referendum o EU-u

Britanska kraljica Elizabeta iznijela je u srijedu glavne planove premijera Davida Camerona, uključujući reformu britanskih zatvora i pomoć siromašnima, koje on planira provesti nakon referenduma o članstvu u EU-u.

U svečanom govoru u gornjem domu parlamenta, kraljica je najavila planove za više od 20 novih zakona, od borbe protiv ekstremizma do olakšavanja posvajanja djece. Cameron je svoj reformski program opisao kao “niz smjelih izbora koji će pružiti prilike svima, u svakoj životnoj fazi”, no neki članovi njegove podijeljene Konzervativne stranke smatraju da su mjere razvodnjene zbog referenduma 23. lipnja.

Vlada je, čini se, također odgodila barem jednu mjeru koju traže zagovornici izlaska iz EU-a – Zakon o suverenitetu, koji neki konzervativni zastupnici traže kako bi potvrdili primat parlamenta nad europskim zakonima. “Moja vlada osigurat će… sigurnost za radni narod, povećati prilike za one koji su u najnepovoljnijem položaju i ojačati nacionalnu obranu”, rekla je kraljica, na svečanom otvaranju sjednice parlamenta kojim počinje zakonodavna godina.

Navela je neke od zakona koje vlada planira donijeti, uključujući reforme zatvora, pravila o posvajanju i gradnju novih stanova. Vlada će se također boriti protiv “otrovne ideologije koja je u srcu ekstremističke prijetnje”, rekao je premijer, predstavljajući prijedlog zakona koji neki kritiziraju zbog mogućeg ograničavanja slobode govora.

Vođa glavne oporbene stranke Jeremy Corbyn rekao je nakon kraljičina govora da će laburisti nadzirati vladin rad te je kritizirao nepotrebne rezove socijalnih davanja. “Bilo da ste u EU ili izvan njega, glavna zapreka koja koči ljude u ovoj zemlji nije EU nego ova konzervativna vlada”, rekao je.

Kraljica je kazala također da će njezini “ministri podupirati suverenost parlamenta i primat donjeg doma.” No upravo je izostanak Zakona o suverenosti, o kojem je Cameron razmišljao početkom godine, izazvao kritike bivšeg visokog ministra, Iana Duncana Smitha, koji je kazao da je vlada “razvodnila ključne elemente svojeg zakonodavnog programa”.

Na pitanje može li se očekivati takav prijedlog zakona, Cameronov glasnogovornik rekao je da se na tome radi, zanijekavši da je vlada zbog referenduma razvodnila svoje planove. No premijer će morati premoćno pobijedti na referendumu o članstvu u EU-u želi li ponovno ujediniti stranku koja se gotovo podijelila zbog sve žešće referendumske kampanje.

You may also like