Britanija učvrstila poziciju vodećeg mjesta forexa

Britanija je povećala vodstvo pred Sjedinjenim Državama, potvrdivši poziciju vodećeg centra za trgovanje valutama u svijetu dvije godine nakon referendumske odluke o izlasku iz Europske unije, pokazuje analiza Reutersa.
Tržišta valuta spadaju među najveća i najbolje umrežena tržišta u svijetu, uz dnevnu vrijednost transakcija koja se mjeri u tisućama milijardi dolara.

Reutersova analiza bazirana na podacima središnjih banaka pet vodećih trgovinskih centara pokazala je da je prosječni dnevni obujam trgovanja valutama u Britaniji u travnju ove godine dosegnuo rekordnih 2.700 milijardi dolara, što je čak 23 posto više u odnosu na travanj 2016. godine.

Stopa njegova rasta dvostruko je veća od one u drugoplasiranom SAD-u, gdje je iznosila 11 posto, uz prosječnu dnevnu vrijednost obujma trgovanja od 994 milijarde dolara. To znači da se oko dvije petine globalnih kupoprodaja valuta obavlja u Velikoj Britaniji, odnosno najvećim dijelom u Londonu. Prosječna dnevna vrijednost transakcija u Britaniji ujedno je otprilike identična vrijednosti britanskog BDP-a, napominje Reuters.

Treće mjesto na ljestvici vodećih svjetskih centara pripalo je Singapuru, koji je u promatranom dvogodišnjem razdoblju zabilježio pad vrijednosti obujma trgovine valutama za pet posto, na 523 milijarde dolara.

Na četvrtom je mjestu Hong Kong s povećanjem vrijednosti trgovine devizama za 10 posto, na 482 milijarde dolara. Peto mjesto pripalo je Japanu sa stopom rasta od dva posto i vrijednošću transakcija od 415 milijardi dolara.

London dominira globalnim tržištem valuta već gotovo pola stoljeća. Bankari i trgovci tumače ukupan rast trgovine valutama globalnom političkom neizvjesnošću, uključujući i Bresit. Među razlozima izdvajaju i predsjednički mandat Donalda Trumpa u SAD-u i prijetnju trgovinskih ratova u kojima sudjeluju SAD, Kina i Europska unija.

Vremenska zona između SAD-a i Azije jamči Londonu dobru poziciju u razdoblju globalnih previranja, objašnjavaju. “Dobra geografska pozicija pomaže (Londonu) jer se većina važnih vijesti za tržišta – bilo da je riječ o SAD-u ili o Europi – dešava za radnog vremena tržišta u Londonu”, tumači Neil Jones iz japanskog Mizuho Banka, baziran u Londonu.

“Neizvjesnost u pogledu Brexita možda je značajna ali zasjenjuje je vremenska zona u kojoj se London nalazi, te jezik i prednosti povezane s najvećim tržištem”, dodaje Jones.

You may also like