Britanija spremna rasporediti nuklearne bojeve glave

Velika Britanija je spremna razmjestiti na svojem teritoriju nuklearne rakete SAD-a, zbog tenzije u odnosima s Rusijom, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Phillip Hammond, a prenosi RIA Novosti. Hammond je dodao da Britanija mora slati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu „jasne signale” kao odgovor na zabrinjavajući rast vojnih aktivnosti Rusije, uključujući razmještanje raketa u Kalinjingradu.

„Prisiljeni smo slati Rusiji jasne signale, koji govore da joj nećemo dopustiti da prijeđe preko naše crvene linije”, rekao je Hammond. Prema njegovim riječima, razmještanje nuklearnih projektila SAD-a u Britaniji za sada je hipotetičko, jer Zapad, ipak, ne želi biti inicijator „suvišnih provokacija” i razvijati novu etapu trke u naoružanju, u uvjetima sukoba u Ukrajini. Samo dan ranije, 7. lipnja, Hammond je izjavio da nema jasnih znakova da Rusija planira invaziju na Ukrajinu, kao i da Zapad ne treba provocirati Moskvu razmještanjem američkih raketa. Načelnik Raketnih jedinica i artiljerije Kopnene vojske Rusije, general-major Mihail Matvejevski, ranije je izjavio da će raketna jedinica Oružanih snaga u Kalinjingradskoj oblasti do 2018. godine biti, kao i sve raketne jedinice, opskrbljena OTRK sistemima Iskander-M.

Nema jasnih znakova da Rusija planira invaziju na Ukrajinu. Zapad ne treba provocirati Moskvu razmještanjem američkih raketa, izjavio je ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond, prenosi TASS. „Postojali su određeni zabrinjavajući znakovi da se šire aktivnosti kako ruskih, tako i separatističkih snaga, koje su pod kontrolom Rusije. S naše točke gledišta ne postoje jasni dokazi koji bi nagovještavali ruski napad na Ukrajinu. Međutim, Vladimir Putin može iskoristiti sve moguće opcije, koje ne isključuju ni vojnu intervenciju”, rekao je Hammond. Šef britanske diplomacije tvrdi da nedavno zaoštravanje situacije u okolini Donjecka i borba za Marjinku svjedoče o spremnosti Moskve za najradikalniji scenarij. On je dodao da će po okončanju G-7 i predstojećeg Europskog savjeta zapadne zemlje dati do znanja Moskvi da neće tolerirati kršenje Minskog sporazuma. Britanski ministar je isto apelirao na Zapad da ne provocira Rusiju razmještanjem američkih raketa u Europi.„Ima razloga za brigu kada je u pitanju razvoj ruske doktrine asimetričnih vojnih borbi, u kojima se vrše pritisci i često koristi diskutabilna taktika kao što je to slučaj na istoku Ukrajine. U Kalinjingradu, u blizini Poljske, razmještaju se velike količine raketa, što destabilizira europske države NATO-a”, tvrdi Hammond. „Moramo biti oprezni. Moramo Rusima poslati signal da im nećemo dopustiti da prijeđu preko „crvene linije” koju smo postavili, ali u isto vrijeme moramo priznati da se Rusi osjećaju opkoljeno, ali i da ne želimo provokacije”, rekao je britanski ministar.

Predsjednik SAD-a Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel postigli su dogovor po pitanju trajanja antiruskih sankcija, priopćeno je iz Bijele kuće, a prenosi RIA Novosti. Lideri Njemačke i Sjedinjenih Država potvrdili su da će sankcije protiv Rusije biti na snazi sve dok Minski sporazum ne bude u potpunosti ispunjen. U priopćenju se isto navodi da su Obama i Merkelova razgovarali o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu i naglasili važnost zajedničkog djelovanja u okviru budućih sporazuma. Njemačka kancelarka ranije je izjavila da je sudjelovanje Rusije na summitu G-7 trenutno nezamislivo, kao i da je Rusija jedna od najvećih svjetskih prijetnji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se nada da će lideri zemalja grupe G-7 uspjeti poslati „signal” Rusiji da sankcije uvedene protiv RF zbog ukrajinskog konflikta nisu cilj same po sebi, prenosi RIA Novosti. „Vanjskopolitička diskusija je zakazana tek za večeras. Pretpostavljam da ćemo formulirati zajednički ʼsignalʼ za Rusiju, koji pokazuje da sankcije nisu cilj same po sebi, već sredstvo za postizanje cilja”, rekla je Merkel u intervjuu kanalu ZDF. Prema njenim riječima, sankcije protiv Rusije bit će ukinute tek kada Minski sporazum u potpunosti bude ispunjen, ali je dodala i da rješavanje ovog problema ne ovisi samo o Rusiji. Izjavila je i da vraćanje Krima Ukrajini nije sasvim nerealan scenarij.Merkelova je ponovila svoj raniji stav da nije moguće da Rusija ponovno bude dio grupe G-7, dodajući da se trenutno svi sudionici grupe G-7 slažu s tim. ˮImali smo vrlo konstruktivnu diskusiju o karakteru G-7. Svi su istaknali da je važno da svi dijelimo iste vrijednosti. Zbog aneksije Krima i miješanja u unutarnja pitanja Donjecke i Luganske oblasti Rusija je pokazala da ima drugačiji rezon”, rekla je njemačka kancelarka. Istaknula je da postoje brojni formati u kojima se suradnja s Rusijom nastavlja. „Po pitanju iranskog nuklearnog oružja i uspostavljanja mira u Siriji Rusija će nam biti partner, kao što je to slučaj i u ʼnormandijskom formatuʼ”, rekla je Merkelova. (Russia Beyonde the Headlines)

You may also like