Britanija se protivi ideji o zajedničko europskoj vojsci

Velika Britanija će se usprotiviti bilo kakvim europskim planovima o jačanju vojne suradnje koji bi mogli ometati NATO savez, usprkos skorom izlasku iz Europske unije, rekao je u utorak britanski ministar obrane Michael Fallon.

“I dalje ćemo se protiviti bilo kakvoj ideji o europskoj vojsci ili o njenom sjedištu koje bi potkopavale NATO savez”, rekao je Fallon na sastanku s 27 europskih kolega ministara u Bratislavi, gdje su europski čelnici ranije ovog mjeseca dogovorili jačanje vojne suradnje.

Upitan hoće li Velika Britanija staviti veto na te planove dok je još uvijek članica Europske unije, Fallon je odgovorio kako “još uvijek ne postoji većina koja je za europsku vojsku”. “Postoji velik broj drugih država koji smatraju da je ta ideja protivna suverenosti individualnih nacionalnih država”, dodao je.

“Slažemo se da Europa treba učiniti više jer se suočava s terorizmom i migracijama, no dupliranje ili potkopavanje NATO-a nije dobar način za to”, smatra britanski premijer. Europski čelnici sastali su se 16. rujna u slovačkoj prijestolnici bez Velike Britanije kako bi raspravili o daljnjim planovima u svjetlu britanske odluke da napusti EU.

Dogovorili su šestomjesečni plan za stvaranje nove “vizije” za EU, uključujući i jačanje vojne suradnje kojoj su se Britanci uvijek protivili.
Fallon inzistira da će Velika Britanija nastaviti pridonositi europskoj obrani kao članica NATO-a. “Napuštamo Europsku uniju, ali ostajemo predani sigurnosti Europe, te slanju novih trupa u Estoniju i Poljsku iduće godine”, zaključio je.

You may also like

0 comments