Britanija objavila porezni rat protiv multinacionalkama

Britanski ministar financija predstavio je nove mjere oporezivanja multinacionalnih kompanija nakon što u javnost doprle informacije da one koriste sve moguće ‘zakonske rupe’ kako bi što više smanjile porezne obveze. Od 2020. kompanije će plaćati porez po stopi od 17 posto, umjesto dosadašnjih 20 posto, ali će nove mjere, koje je u srijedu predstavio George Osborne, povećati prihode od poreza za devet milijardi funti (11,5 milijardi eura).

Ministar financija ustvrdio je da će njegov plan “osposobiti britanski porezni sustav da se uspješno nosi s budućim izazovima”. “Osigurat će diskretan porezni režim koji će u Britaniju privući željene multinacionalne kompanije i istodobno jamčiti da ovdje plaćaju poreze”, poručio je Osborne. “Sve te izmjene sustava oporezivanja kompanija kreirat će suvremeni porezni sustav koji će bolje odražavati stvarno stanje u globalnom gospodarstvu”, dodao je.

Tako će od travnja iduće godine biti ograničen iznos koji velike multinacionalne kompanije mogu odbiti od poreznih obveza temeljem zaduživanja u Britaniji radi ulaganja u drugim zemljama.

Ministarstvo će također definirati nove “propise kako bi suzbilo složene strukture koje pojedinim multinacionalnim kompanijama omogućuju da u cijelosti izbjegnu plaćanje poreznih obveza odnosno da odbijaju iste troškove u više zemalja”, dodao je britanski ministar financija.

Po njegovim će riječima ministarstvo također postrožiti porez po odbitku na rojalitete koji pojedinim kompanijama omogućuje prebacivanje novca u druge zemlje. Javnost u Velikoj Britaniji i drugim zemljama širom svijeta uzrujale su informacije o poreznim aranžmanima multinacionalnih kompanija, posebno onih u tehnološkom sektoru. U takvom je okruženju softverski div Google početkom godine pristao platiti 130 milijuna funti poreza u Velikoj Britaniji nakon što je pokrenuta istraga o njegovim poreznim aranžmanima.

Početkom ožujka Facebook je objavio da će prihode od oglašavanja najvećih britanskih klijenata u budućnosti prijavljivati u Velikoj Britaniji a ne više u Irskoj, gdje mu je europsko sjedište. To će značiti i veće porezne obveze. Val nezadovoljstva potaknula je informacija da je 2014. po toj osnovi platio samo 4.327 funti (5.572 eura) poreza. Britanski ministar financija istaknuo je da su nove mjere utemeljene na smjernicama koje je prošle godine objavila Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). U toj su organizaciji procijenili da porezni aranžmani multinacionalnih kompanija, usmjereni na smanjivanje poreznih obveza, stoje vlade širom svijeta nekih 100 do 240 milijardi dolara poreznih prihoda godišnje.

You may also like