Britanija i Kina rade na jačanju povjerenja

Kina i Velika Britanija trebale bi ojačati međusobno političko povjerenje i rješavati otvorena pitanja na odgovarajući način, poručio je kineski predsjednik Xi Jinping britanskoj premijerki Theresi May, u vrijeme dok odnose dviju zemalja opterećuje neriješeno pitanje kineskog ulaganja od osam milijarda dolara u britansku nuklearnu elektranu.

Xi je nakon sastanka s May na rubu summita skupine G20 u Hangzhouu rekao da njegova zemlja želi bolje odnose s novom britanskom vladom. Dvije strane trebale bi promovirati suradnju na području investicija, energetike, infrastrukture i financija, rekao je Xi.

“Obje strane trebale bi ojačati međusobno političko povjerenje, proširiti zajedničke interese, i rješavati otvorena pitanja na odgovarajući način”, naveo je Xi u izjavi u kojoj se ne spominje odgođeni nuklearni projekt.

Otkako je postala britanska premijerka, May je odgodila odluku o tome hoće li vlada poduprijeti 24 milijarde dolara vrijedan projekt izgradnje nuklearne elektrane u Hinkley Pointu, u kojemu je Kina trebala sudjelovati s ulaganjem od osam milijarda dolara.

May je od svojih savjetnika tražila da se ponovno razmotri taj projekt, koji bi bio prva nova nuklearka u Britaniji nakon više desetljeća. Sporazum o kineskom ulaganju u Hinkley potpisan je s tadašnjim britanskim premijerom Davidom Cameronom prošle godine u Downing Streetu tijekom Xijeva državnog posjeta Britaniji.

You may also like

0 comments