Britanija će pričaekati smjernice EU glede Gibraltara

Britanija će čekati do kraja mjeseca kako bi vidjela kakve su smjernice dogovorile druge članice Europske unije glede pitanja kao što je Gibraltar, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik premijerke Therese May.

Budućnost Gibraltara postala je prvi spor u pregovorima o Brexitu otkako je May službeno pokrenula proces izlaska svoje zemlje iz EU-a. U nacrtu zajedničkog stajališta EU-a navodi se da nakon što Velika Britanija napusti Uniju, dogovori između Velike Britanije i Europske unije ​​na području Gibraltara ne vrijede bez sporazuma između Španjolske i Velike Britanije.

EU je u petak ponudio Španjolskoj pravo veta na buduće odnose Gibraltara s Unijom, dajući Madridu velike ovlasti nad britanskom enklavom kada ona više ne bude unutarnje pitanje EU-a. Španjolska je 1713. predala Gibraltar Britaniji, ali već dugo traži da joj se vrati. “To je nacrt smjernica… Pričekat ćemo i vidjeti što su dogovorile 27 (članica EU-a)”, rekao je Mayin glasnogovornik novinarima.

Dužnosnici EU-a pozvali su u ponedjeljak na dijalog o budućnosti Gibraltara nakon Brexita, a britanski ministar vanjskih poslova je rekao da se status tog teritorija ne može promijeniti bez pristanka njegova naroda. “Stajalište vlade je vrlo, vrlo jasno i to je da je suverenitet Gibraltara nepromijenjen i neće se promijeniti i nemoguće ga je mijenjati bez izričite podrške i pristanka naroda Gibraltara i Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je Boris Johnson uoči sastanka ministara vanjskih poslova u Luxembourgu.

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je novinarima u Madridu u ponedjeljak da je “malo iznenađen tonom komentara koji dolaze iz Britanije, zemlje poznate po svojoj staloženosti”.

You may also like