Britanci se vratili s odmora u Egiptu

Oko dvije tisuće britanskih turista vratilo se u subotu u Veliku Britaniju, pa se tako broj osoba koje su se vratile u zadnjih 48 sati popeo na 3500, od gotovo 20.000 Britanaca koji su se odmarali u egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeiku, rekli su čelnici u zračnom prometu.

U subotu navečer je u Veliku Britaniju sletjelo devet zrakoplova s 1945 putnika, a dan ranije ih je sletjelo osam. Zrakoplovi su sletjeli u zračne luke u Manchesteru, Bristolu te u londonske zračne luke Luton i Gatwick. “S obzirom na ograničen broj zrakoplova koji na dan mogu poletjeti iz Šarm el Šeika u Veliku Britaniju, moguće je da će turističke agencije i zrakoplovne tvrtke preporučiti nekim turistima da produlje boravak u hotelu”, rekao je u subotu glasnogovornik britanske vlade.

Jedanaest zrakoplova aviokompanija Thomson, EasyJet i Monarch od petka navečer čeka u ciparskim zračnim lukama Paphosu i Larnaci, istaknule su uprave ciparskih zračnih luka. “Po informacijama koje smo primili od ciparskih zračnih luka, čini se da zračna luka u Šarm el Šeiku ima problem zbog velikog broja zrakoplova”, rekao je glasnogovornik zračnih luka na Cipru, Adamos Aspris.

Nitko od putnika ne smije unositi u zrakoplov ništa osim ručne prtljage, a putne torbe će se prevesti naknadno, sukladno novim sigurnosnim odredbama koje je u četvrtak donijela britanska vlada u suradnji s egipatskim vlastima i s aviokompanijama.

Te su postrožene mjere u petak omogućile nastavak letova iz Šarm el Šeika u Veliku Britaniju nakon njihove obustave u srijedu. I Rusija je u nedjelju nastavila vraćati svoje turiste iz Šarm el Šeika i drugih turističkih mjesta u Egiptu, osam dana nakon pada ruskog zrakoplova na Sinaju zbog eksplozije bombe, tvrde zapadne zemlje. Moskva je u subotu poslala 44 zrakoplova koji će ruske turiste dovesti iz Šarm el Šeika i Hurghade, na obali Crvenog mora. U Egiptu trenutačno boravi oko 78.000 ruskih turista.

Pad ruskog zrakoplova je još jedan težak udarac egipatskom turizmu koji je već oslabljen zbog godina nestabilnosti koje su počele padom režima Hosnija Mubaraka 2011. a na sjeveru Sinaja djeluje džihadistička skupina Islamska država (IS). Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Choukri istaknuo je da istragom još nisu utvrđeni uzroci pada zrakoplova, ali dobro obaviješten izvor je rekao da je analizom crne kutije potvrđeno kako je uzrok pada letjelice nastupio “naglo”, što ide u prilog pretpostavci o podmetnutoj bombi.

You may also like