Britanci potpisuju peticiju protiv ulaska Trumpa u Britaniju, on je rasist i demagog

Donald Trump je rasist i demagog. Njegov posljednji prijedlog o tome da se muslimanima zabrani ulazak u SAD nije samo verbalni gaf, već odraz opasne strategije radikalizacije društva, smatra Michael Knigge.

Pojmom „huškač naroda“ treba se služiti oprezno. Ali on dobro opisuje Donalda Trumpa. On je najprije ciljano huškao američke birače protiv doseljenika, prije svega onih iz Meksika. Otkako je u glavnim vijestima stalno prisutan teror takozvane „Islamske države“, i Trump je otkrio novi cilj svojih napada – umjesto doseljenika, on sad primarno djeluje protiv muslimana. Njegov najnoviji zahtjev o tome da se muslimanima zabrani ulazak u SAD je apsurdan. Zabrana koja bi se odnosila na sve muslimane, turiste, doseljenike, pa i Amerikance islamske vjeroispovijesti, krši američki Ustav i sve međunarodne norme. Ona zato već i iz pravnih razloga ne može biti uvedena. Mnogo veću težinu ima šteta koju je Trump nanio društvu: svojim zahtjevom on je oko milijardu i pol muslimana širom svijeta proglasio potencijalnim teroristima. To je rasizam koji izvrgava ruglu upravo ono vrijednosti i vjerske slobode za koje se SAD zalaže.

Trumpov zahtjev nije samo sramotan, već je i opasan. Njegova ideja samo podgrijava netrpeljivost prema strancima i muslimanima koja već postoji među dijelovima stanovništva SAD-a. To ide na ruku islamskim ekstremistima. Nije potrebno mnogo mašte pa da se zamisli koliko se lako raspoloženje u SAD-u, gdje se u privatnim rukama nalazi ogromna količina oružja, može pretvoriti u nasilje. Jer, Trumpove izjave imaju odjeka – ankete pokazuju da je on i dalje najomiljeniji predsjednički kandidat republikanaca. Zbog toga se najkasnije sada mediji, političari i građani trebaju oprostiti od zablude da će on uskoro jednostavno nestati kao ružna noćna mora. Trump nije u načelu samo bezazleni nestaško koji tu i tamo zadaje niske udarce. Trump je podmetač požara koji ima dovoljno novca i dovoljno radikalnih pristalica da u dugoj američkoj predizbornoj kampanji može imati važnu ulogu. Vrijeme je da ga se konačno ozbiljno shvati – i raskrinka.

Više od 35.000 Britanaca potpisalo je online peticiju za zabranu ulaska u zemlju vodećeg republikanskog kandidata za američke predsjedničke izbore Donalda Trumpa nakon njegova prijedloga da se muslimanima zabrani ulazak u SAD.

Trump je kao odgovor na smrtonosni teroristički napad radikaliziranog muslimanskog para u Kaliforniji, u kojem je život izgubilo 14 osoba, predložio da se muslimanima potpuno zabrani ulazak u zemlju. Nakon osude širom svijeta Trump je u utorak branio svoj prijedlog za koji je rekao da nije ništa gori od onog bivšeg predsjednika Franklina D. Roosevelta koji je nadzirao pritvaranje više od 110.000 ljudi u američkim državnim logorima nakon što su Japanci bombardirali Pearl Harbour u Drugom svjetskom ratu.

“Ujedinjeni Kraljevstvo zabranilo je ulazak mnogima zbog govora mržnje”, navodi se u peticiji. Britanska je praksa da vlasti reagiraju na svaku peticiju koja prikupi više od 10.000 potpisa a na raspravu u parlament mogu ići one koje su prikupile više od 100.000 potpisa.

You may also like

0 comments