Briga zbog prezasićenosti spustila cijenu nafte

Pad cijena
Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima zbog jačeg dolara i zabrinutosti zbog prekomjernih isporuka, nakon što je objavljeno da bi proizvođači iz Perzijskog zaljeva mogla prekinuti dobrovoljne rezove proizvodnje.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 40,34 dolara. Na američkom tržištu po 37,80 dolara. Jačanje američke valute pritisnulo je cijene sirove nafte, kao i mogućnost u srpnju povećane proizvodnje iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana, kažu iz UBS-a, a prenosi Reuters. .

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija i drugi proizvođači, grupa poznata pod nazivom OPEC+, u subotu je dogovorila produljenje rekordnih rezova od 9,7 milijuna barela dnevno do kraja srpnja. Poslije je Saudijska Arabija priopćila da Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati neće sudjelovati u rezovima od 1,18 milijuna barela dnevno, koliko su trenutno rezovi OPEC-a+, iznad dogovorene razine. Vodeća članica OPEC-a, Saudijska Arabija, pozvala je sudionice da osiguraju provedbu obećanih smanjenja proizvodnje.  Azerbejdžan je u utorak objavio da je u svibnju svoje obveze ispunio više od 98 posto. Kazahstan je priopćio da je nije ispunio svoju kvotu rezova za svibanj, ali namjerava to nadoknaditi u sljedećim mjesecima.

Pojavljuje se zabrinutost zbog povećanja ponude proizvođača izvan OPEC-a zbog povećanja potražnje. Zdrave razine cijena mogle bi vratiti neograničenu proizvodnju iz drugih zemalja, poput SAD-a i Kanade. Ako se proizvodnja tamo poveća, cijene će naravno doći pod pritisak, poručuju iz ING banke.

Goldman Sachs je povećao svoju procjenu cijene barela na londonskom tržištu u 2020. na 40,40 dolara, a na američkom na 36 dolara, ali upozorio da bi cijene vjerojatno mogle pasti u sljedećim tjednima zbog neizvjesnosti potražnje i povećanih zaliha.

Cijenama je nešto potpore stiglo nakon vijesti da je Libijska nacionalna naftna korporacija zatražila zatvaranje naftnog polja Sharara samo nekoliko sati nakon što su započeli radovi održavanja jer su na to područje ušle naoružane skupine.

U izdvojenom izvješću jutros je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice proizvoda njegovih članica u ponedjeljak iznosila 38,89 dolara, te porasla za 2,06 dolara u odnosu na prethodni trgovački dan.

You may also like

0 comments