Briga oko sakcija Rusiji i američka potražnja u fokusu

Cijene nafte stabilne

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 83 dolara, budući da je zabrinutost za opskrbu iz Rusije zbog novih sankcija neutralizirala naznake slabije potražnje u SAD-u. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 82,66 dolara, a na američkom se trgovalo po 76,38 dolara.

Trgovce je jučer uznemirio snažan rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 4,1 milijun barela, budući da signalizira slabu potražnju u najvećem svjetskom gospodarstvu.

U četvrtak pozornost tržišta preusmjerila se na skoro uvođenje europskog embarga na ruske naftne derivate. Zabrana bi u EU trebala stupiti na snagu 5. veljače i mogla bi ozbiljno zategnuti globalnu opskrbu.

Zemlje EU-a sastat će se u petak kako bi ponovo raspravile o prijedlogu Europske komisije da se uvedu dva cjenovna limita, koji je u srijedu izazvao podjele, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Europska komisija predložila je prošlog tjedna da EU od 5. veljače ograniči cijene skupljih ruskih naftnih derivata, poput dizela, na 100 dolara, a one jeftinijih, poput loživog ulja, na 45 dolara po barelu.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar, koji potiče potražnju kupaca s drugim valutama. Zelena novčanica oslabila je budući da je američka središnja banka u srijedu podigla kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, blaže nego u prošloj godini.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici potvrdili su pak u srijedu da će do kraja godine smanjivati proizvodnju za dva milijuna barela dnevno, kao što su i dogovorili u listopadu 2022.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 87 centi, na 82,82 dolara.

You may also like