Brglez u posjetu Hrvatskoj, bolji odnosi nego za prošle vlasti

Odnosi Hrvatske i Slovenije danas su puno su otvoreniji i srdačniji nego u mandatu bivše vlade Zorana Milanovića, ocijenili su u srijedu u Zagrebu hrvatski premijer Tihomir Orešković i predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez, priopćeno je iz hrvatske vlade. Orešković je u Banskim dvorima primio predsjednika Državnoga zbora Slovenije koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, priopćila je vlada.

“Na sastanku je potvrđeno da dvije zemlje vrlo dobro surađuju u rješavanju migracijske krize, da je obostrana komunikacija odlična, a prijateljski su odnosi Hrvatske i Slovenije otvoreniji i srdačniji nego što su bili u mandatu bivše hrvatske vlade”, navodi se u priopćenju. Dvojica dužnosnika razgovarala su o razvijanju uspješne gospodarske suradnje s naglaskom na energetiku, turizam i infrastrukturu.  Također su se suglasili da će i dalje ulagati iskrene napore u rješavanje otvorenih pitanja i jačanje bilateralnih odnosa dviju država, navodi se u priopćenju. Brglez se ranije sastao s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. Dolazak Brgleza u Zagreb je prvi posjet predsjednika državnog zbora Hrvatskoj od konca 2013.

Arbitražni postupak za rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije je za službeni Zagreb prošlost, izjavio je u srijedu u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Željko Rainer nakon sastanka sa slovenskim kolegom, naglasivši da hrvatske vlasti rješenje vide u bilateralnim pregovorima sukladno međunarodnom pravu. “Arbitraža je za nas prošlost. Mi smo za bilateralne pregovore sukladno međunarodnom pravu”, rekao je Reiner na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom slovenskog parlamenta Milanom Brglezom s kojim se sastao u Saboru.  Brglez je, pak, kazao da za Ljubljanu taj sporazum još uvijek vrijedi. “Taj sporazum za nas još uvijek postoji. Slovenija želi da Arbitražni sud završi svoj rad konačnom odlukom”, rekao je Brglez.

Stalni arbitražni sud (PCA) sa sjedištem u Haagu sazvao je za 17. ožujka novu usmenu raspravu u vezi s hrvatsko-slovenskim graničnim prijeporom na kopnu i moru, objavio je u ponedjeljak taj sud koji pruža tehničke usluge dvjema državama temeljem arbitražnog sporazuma koji su dviju zemlje potpisale 2009. godine.

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač odmah je naglasio da je Hrvatska izišla iz arbitraže i da nije više strana u postupku te da se neće odazvati pozivu. Što se pitanja nacionalnih manjina tiče, Brglez je kazao da Slovenija ne prihvaća načelo reciprociteta jer prema slovenskom ustavu jedino mađarska i talijanska zajednica uživaju status nacionalnih manjina. Objasnio je, međutim, da se kroz razne odbore i ugovore može raditi na poboljšanju položaja manjinskih zajednica, uključujući i hrvatsku.

Predsjednici dvaju parlamenata složili su se da su odnosi između dvije zemlje intenzivni na svim područjima, posebice u gospodarstvu i kulturi te da ne otvorenim pitanjima treba nastaviti raditi na svim razinama. Reiner i Brglez dogovorili su redovite susrete dvaju parlamenata kako još jedne poveznice u nastojanju za sveukupno poboljšanje odnosa između Ljubljane i Zagreba i koordinaciju napora za rješavanje i regionalnih izazova, uključujući i migrantsku krizu. “Dobra suradnja između dva parlamenta pridonijet će i u rješavanju migrantske krize”, uvjeren je Brglez.

Sljedeća prilika za susret Reinera i Brgleza biti će sljedeći mjesec u Splitu na sastanku predsjednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative. Dolazak Brgleza u Zagreb je prvi posjet predsjednika državnog zbora Hrvatskoj od konca 2013.

You may also like