Brexit stoji britansko gospodarstvo 10 milijardi funti godišnje

Guverner britanske središnje banke (BoE) Mark Carney kazao je poslovnim čelnicima da referendumska odluka o izlasku Britanije iz Europske unije stoji britansko gospodarstvo oko 10 milijardi funti godišnje, izvijestio je u četvrtak londonski list The Times.
Sudionik sastanka na rubu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu zatražio je od Carneya da procijeni koliko britansko gospodarstvo gubi zbog odluke o izlasku iz EU.

Iako su gospodarski rezultati bolji no što je BoE prognozirao nakon referenduma, održanog u lipnju 2016. godine, aktivnosti su u prva tri tromjesečja 2017. godine rasle sporije nego u ostalim zemljama članicama skupine sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7.

 Guverner je na upit odgovorio kako prema njegovoj procjeni vrijednost izgubljenog gospodarskog rasta iznosi između dvije trećine i tri četvrtine povećanja javne potrošnje za 350 milijuna funti tjedno, koje su zagovornici Brexita proglasili najvećom prednošću izlaska, prenosi The Times.

To bi značilo nešto više od 200 milijuna funti tjedno odnosno nešto više od 10 milijardi funti godišnje.

Državni ured za statistiku optužio je ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona da je zloupotrijebio državne podatke ponavljanjem brojke o tjednom povećanju javne potrošnje za 350 milijuna funti.

Glasnogovornik središnje banke nije želio komentirati izvješće utemeljeno na izjavama sudionika sastanka koji je bio zatvoren za javnost.

Pristaše Brexita kritizirali su Carneya zbog ranijih izjava o utjecaju Brexita na gospodarstvo, napominje Reuters.

You may also like

0 comments