Brexit se osporava na sudu Sjeverne Irske

Sud u Sjevernoj Irskoj u utorak je počeo saslušavati argumente protiv prava britanske vlade da počne pregovore o Brexitu bez prethodnog glasovanja u nacionalnom parlamentu i regionalnim skupštinama.

Odvjetnici koji zastupaju skupinu političara raznih orijentacija i aktivista kazali su da će promjena koja će nastupiti britanskom aktivacijom članka 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od EU-a biti tako dalekosežna da je potreban parlamentarni pristanak. Visokom sudu u Belfastu kazali su da bi Brexit mogao ugroziti mirovni sporazum postignut na Veliki petak 1998., kojim je formalno okončano nasilje u Sjevernoj Irskoj, i ustvrdili da bi narod Sjeverne Irske trebao imati pravo staviti veto na bilo kakve ustavne promjene.

Sjeverna Irska je s 56 posto glasova glasovala za ostanak u EU-u na referendumu 23. lipnja, prema 48 posto u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu. Irska nacionalistička stranka Sinn Fein kazala je nakon toga da je britanska vlada izgubila mandat da zastupa interese Sjeverne Irske. Britanska premijerka Theresa May najavila je u nedjelju da će članak 50 aktivirati do kraja ožujka. Sudovi u Engleskoj također se razmotriti slične tužbe u idućih nekoliko tjedana.

Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo je u utorak da želi izuzeti svoje vojnike iz Europske konvencije o ljudskim pravima dok sudjeluju u ratnim sukobima u inozemstvu, kako bi se izbjeglo da ih se nepravedno progoni. Izuzeće se ne odnosi na zabranu mučenja ili porobljavanja, ali se može odnositi na “pravo na život” u kontekstu legalnih ratnih djelovanja. “Moja vlada učinit će da naši vojnici budu priznati za nevjerojatan posao koji rade. Oni koji služe na prvoj liniji imat će našu potporu kada se vrate kući”, kazala je britanska premijera Theresa May, u priopćenju.

Prijedlog, najavljen na kongresu Konzervativne stranke u Birminghamu, trebao bi spriječiti višestruke tužbe protiv britanskih vojnika. Zemlje potpisnice Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda mogu privremeno “izuzeti” svoje državljane iz konvencije “u vrijeme rata ili druge izvanredne situacije koja ugrožava život nacije”, po službenom tekstu.

Francuska, Ukrajina i Turska iskoristile su to pravo u zadnje dvije godine, navodi Vijeće Europe. “Naš pravosudni sustav iskorištavan je za masovne lažne tužbe protiv naših vojnika”, objasnio je britanski ministar obrane Michael Fallon. Britanska vlada napominje da će Ženevske konvencije i dalje vrijediti za britanske vojnike.

You may also like

0 comments