Brexit će usporiti rast njemačkog gospodarstva

Posljedice referendumske odluke o izlasku Britanije iz Europske unije smanjit će stopu rasta njemačkog gospodarstva u idućoj godini za približno četvrtinu postotnog boda, pokazala je najnovija studija koju su u utorak prenijeli tamošnji mediji.

Izvoz, koji je tradicionalno bio glavni motor njemačkog gospodarstva, vjerojatno će se u 2017. godini smanjiti za devet posto na godišnjoj razini zbog slabije britanske funte, pokazalo je istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja IW iz Koelna, čije je zaključke prenio regionalni list Rheinische Post.

Njemačke kompanije lani su u Britaniju izvezle roba u vrijednosti oko 89 milijardi eura, zahvaljujući čemu je Britanija zauzela mjesto trećeg najvećeg izvoznog tržišta najvećeg europskog gospodarstva.

Analitičari IW-a smatraju da će slabija funta prema euru, zajedno s očekivanim posustajanjem rasta britanskog gospodarstva, dovesti do slabijeg gospodarskog rasta u Njemačkoj i prije nego Britanija izađe iz EU-a.  Uvoz u Njemačku također će vjerojatno pasti za oko 3,5 posto, upozorili su istraživači IW-a.

U proteklih nekoliko tjedana funta je pretrpjela oštre gubitke zbog zabrinutosti da bi Britanija mogla izabrati opciju potpunog raskida s Unijom, a EU zauzeti oštar stav u pregovorima o razdruživanju, koji bi trebali započeti iduće godine.

You may also like

0 comments