Brexit bi bio velik rizik za britansko gospodarstvo?

Britanski ministar za europske poslove David Lidington upozorio je u ponedjeljak da bi izlazak njegove zemlje iz Europske unije predstavljao velik ekonomski i financijski rizik.

“Želim reći nešto o tome što se jutros dogodilo u Londonu, gdje je ministarstvo financija objavilo sveobuhvatnu i iscrpnu analizu o posljedicama koje bi na životni standard ljudi imao britanski izlazak iz EU-a”, rekao je Lidington u Luxembourgu.

“Ta analiza potvrđuje isto što su pokazale neovisne analize Engleske narodne banke, MMF-a i analize privatnog sektora, a to je da bi izlazak iz europske obitelji predstavljao veliki ekonomski i financijski rizik za svaku obitelju u svakom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je Lidington koji u Luxembourgu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica.

U Velikoj Britaniji u tijeku je kampanja za referendum 23. lipnja kada će se građani izjasniti žele li ostati u Europskoj uniji ili iz nje izići.b  Pristaše i protivnici EU-a po većini anketa su izjednačeni, s tim da zadnjih dana pristaše ostanka vode za nekoliko postotaka. Britanski ministar financija George Osborne izjavio je u ponedjeljak da bi izlazak iz EU-a stajao svako kućanstvo u Velikoj Britaniji 4300 funti godišnje u razdoblju do 2030. godine.

You may also like