Breivik u sudnici pozdravio nacističkim pozdravom

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik u utorak je podignuo desnu ruku u nacistički pozdrav u sudnici na prvom ročištu u procesu koji je počeo protiv države tužeći se da trpi “nehumane uvjete” u zatvoru.

Ekstremni desničar koji je ubio 77 osoba prvi put se pojavio u javnosti od suđenja 2012. za taj zločin. Tada je imao samo jednog posjetitelja, svoju majku, koja ga je došla zagrliti prije nego što je 2013. umrla od raka. U crnome odijelu i kravati, 37-godišnji Breivik podignuo je desnu ruku u znak nacističkog pozdrava kada je ušao u sudnicu. Suđenje će potrajati do petka u sportskoj dvorani zatvora Skien, jugozapadno od Osla u kojem Breivik izdržava kaznu, jer se suđenje u Oslu smatralo preosjetljivim.

Osoba koja je jednom napisala da su ljudska prava koncept “koji se koristi za iskorjenjivanje čitave civilizacije u ime tolerancije i raznolikosti” optužuje Norvešku da krši dvije klauzule Europske konvencije o ljudskim pravima: jednu koja zabranjuje “nehumane ili ponižavajuće kazne ili tretmane”, te drugu koja jamči “pravo na poštivanje njegova privatnog života i korespondencije”.

Breivikovi kontakti s vanjskim svijetom striktno se kontroliraju. Korespondenciju pomno pregledava zatvorska uprava a u rijetke posjete gotovo isključivo dolazi profesionalno osoblje i to iza staklenog zida.

Otkad je uhićen 22. srpnja 2011. nakon hladnokrvnog masovnog ubojstva, 37-godišnji ekstremist zatvoren je u režimu visoke sigurnosti, daleko od drugih zatvorenika. “On želi kontakte s drugim ljudima”, rekao je novinarima njegov branitelj Oeystein Storrvik prije suđenja i objasnio da je njegov branjenik “pod velikim stresom”. Na početku je “jedna od njegovih glavnih aktivnosti bila učenje, ali je sada s tim prestao, a to je po meni znak da je izolacija štetna po njegovo psihičko zdravlje”.

Ured državnog odvjetnika navodi u spisima kako “nema dokaza da tužitelj ima tjelesnih ili mentalnih problema kao posljedice zatvorskih uvjeta”. Dodaje da su zatvorski uvjeti “uvelike sukladni onome što dopušta” Europska konvencija o ljudskim pravima. Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora, što je i maksimalna kazna u Norveškoj, za aktiviranje bombe u blizini sjedišta vlade u Oslu gdje je poginulo osam osoba, a potom za pucanje po skupu mladih na otoku Utoyi gdje je bilo još 69 žrtava.

You may also like