Home Politika Brazilski senat danas smjenjuje predsjednicu

Brazilski senat danas smjenjuje predsjednicu

by admin

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff sprema se u četvrtak prepustiti vlast svojem potpredsjedniku Michelu Temeru, nakon što Senat odluči o postupku njezine smjene.

Većina zastupnika brazilskog Senata izjavila je u četvrtak da će glasovati za pokretanje postupka protiv predsjednice zbog kršenja zakona o proračunu, čime će doći kraj 13-ogodišnjoj vladavini Radničke stranke u najvećoj državi Latinske Amerike.

Razdoblje vladavine te stranke započelo je 2003. s bivšim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom koji je vodio brazilsku državu za vrijeme društveno-ekonomskog booma 2000.-tih godina. Okupljeni od srijede ujutro na maratonskoj sjednici u Braziliji, brazilski senatori izmjenjivali su se za govornicom kako bi zapečatili sudbinu nepopularnoj lijevoj čelnici, optuženoj za zamagljivanje javnih financija.

Četrdeset i jedan od 81 zastupnika kazao je u prvim satima u četvrtak da će glasovati za pokretanje procesa protiv Rousseff. Ako to potvrdi i konačno glasovanje, potpredsjednik Temer postat će vršitelj dužnosti predsjednika za vrijeme suđenja Rousseff. Prva žena izabrana za predsjednicu Brazila 2010. godine, 68-godišnja Rousseff trebala bi se u četvrtak popodne, prije napuštanja palače Planalto, obratiti javnosti.

Related Posts