Brazilska policija suzavcem rastjerala prosvjednike protiv novog predsjednika

Brazilska policija upotrijebila je u nedjelju suzavac kako bi rastjerala tisuće prosvjednika na kraju mirnog prosvjednog marša protiv svrgavanja s predsjedničke dužnosnike ljevičarske političarke Dilme Rousseff.

Bio je to najveći val prosvjeda protiv novog predsjednika Michela Temera otkada je taj pravnik konzervativnog političkog uvjerenja u srijedu položio prisegu kao zamjenik Rousseff na predsjedničkoj dužnosti do isteka njezina mandata 2018. godine.

Sudionici marša koji su organizirale ljevičarske skupine i sindikati povezani s Rousseffičinom Radničkom strankom zahtijevali su nove izbore i uzvikivali “Van s Temerom!”.

Prema navodima organizatora, u prosvjednom maršu do trga u zapadnom dijelu Sao Paola sudjelovalo je 50 tisuća ljudi, uključujući prema navodima svjedoka i obitelji s djecom.

Nakon što je prosvjed završio a prosvjednici krenuli prema ulazima u podzemnu željeznicu, policija je ispalila spremnike sa suzavcem što je izazvalo paniku i dovelo do sukoba. Iz policije su ustvrdili da su bili prisiljeni intervenirati kako bi prekinuli vandalizam na kraju mirnog marša.

Manje demonstrancije protiv Temera održane su u nedjelju i u Rio de Janeiru, Curitibi i drugim brazilskim gradovima.

Temer je u izjavama novinarima na rubu sastanka na vrhu 20 vodećih svjetskih gospodarstava u kineskom Hangzhouu umanjio važnost prosvjeda. “Posrijedi su male grupe, ne veliko narodno okupljanje”, ustvrdio je brazilski čelnik. “U usporedbi s 204 milijuna stanovnika koliko ih živi u Brazilu one nisu reprezentativne”, dodao je.milijuna stanovnika kao što je BS obzirom na U

You may also like

0 comments