Brazilska ljevica potučena do nogu

Brazilski birači su u nedjelju oštro kaznili kandidate Radničke stranke (PT, ljevica) u prvom krugu lokalnih izbora koji su ispit nakon višemjesečne političke krize što se završila smjenom predsjednice Dilme Rousseff.

PT je, protivno svim očekivanjima, već u prvom krugu izgubio vlast u Sao Paulu, najvećem brazilskom gradu s 12 milijuna stanovnika. Nakon prebrojavanja 99 posto glasačkih listića kandidat PSDB-a (desnica) Joao Doria dobiva 53,3 posto glasova, a 16,7 posto gradonačelnik na odlasku Fernando Haddad (PT) koji je izabran 2012. uz potporu bivšeg predsjednika i osnivača te velike lijeve stranke Luiza Inacia Lule da Silve. “Haddad je priznao poraz i čestitao mi, što je lijepo od njega”, rekao je Doria, 58-godišnji poduzetnik, novinar i televizijski voditelj.

PT je velik poraz pretrpio i u povijesnom uporištu u industrijskim predgrađima Sao Paula. Njegovi su kandidati zauzeli tek treće mjesto u Sao Caetanu, Guarulhosu i Sao Bernardu, poznatom Lulinu uporištu, gdje je najviše glasova osvojio PSDB. Od osamnaest regionalnih prijestolnica u kojima je imao kandidate, PT vodi samo u Rio Brancu (država Acre, Amazonija). U ključnoj državi Minas Gerais, na jugoistoku, u kojoj je ta stranka na vlasti, njezin kandidat za gradonačelničko mjesto u Belo Horizonteu je zauzeo četvrto mjesto.

U četirima pokrajinskim prijestolnicama, među kojima u Rio de Janeiru i Salvador de Bahiji (drugi, odnosno treći po veličini grad u zemlji), gdje PT nije imao svog kandidata, eliminirani su svi kandidati koalicijskih stranaka koje je PT podupirao. Takav težak poraz PT-a donio je uspjeh strankama desnog centra i desnice koji na državnoj razini formiraju većinu novog predsjednika Michela Temera koji je krajem kolovoza zamijenio Dilmu Rousseff.

Temerov PMDB (desni centar) je pak doživio velik neuspjeh u Rio de Janeiru, domaćinu Olimpijskih igara u kolovozu. Ondje su najviše glasova dobili evangelički senator Marcelo Crivella (27,7 posto) i Marcelo Freixo (18,3 posto), kandidat PSOL-a, stranke krajnje ljevice koja privlači one koji su razočarani PT-om.

PT je u Riju podupirao komunističku kandidatkinju koje je dobila jedva 4 posto glasova. Na birališta je bilo pozvano više od 144 milijuna birača koji su odlučivali o gradonačelnicima i vijećnicima u 5568 općina u toj zemlji s 206 milijuna stanovnika koja je 2015. zapala u dosad najtežu gospodarsku krizu.

U drugom krugu 30. listopada birat će se kandidati u gradovima s više od 200.000 stanovnika. PT koji je trinaest godina vladao u Brazilu, većina birača napušta zbog korupcijskog skandala i gospodarske recesije koja je donijela 12 milijuna nezaposlenih.

You may also like

0 comments