Brazil najavio kreditne linije za poticanje gospodarstva

Brazilska vlada najavila je posebne kredite u ukupnom iznosu 20 milijardi dolara kako bi potaknula recesijom pogođeno gospodarstvo. Ponudit ćemo kreditne linije u ukupnom iznosu do 83 milijarde reala (20,4 milijarde dolara) za poljoprivredu, stanovanje i infrastrukturu, kao i za mala i srednja poduzeća, rekao je u četvrtak ministar financija Nelson Barbosa.

Krediti će biti ponuđeni putem banaka u državnom vlasništvu i drugih tijela “kroz najbolju moguću upotrebu raspoloživih sredstava” kako se ne bi opteretile javne financije, rekao je Barbosa na konferenciji za novinare. Početak 2016. godine bio je sumoran za Brazil, sedmo po veličini svjetsko gospodarstvo, koje u kolovozu čeka domaćinstvo Olimpijskih igara. Službeni podaci pokazuju da je prošle godine u Brazilu zatvoreno 1,5 milijuna radnih mjesta.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da se aktivnost brazilskog gospodarstva smanjila u 2015. za 3,8 posto a za ovu su godinu prognozirali pad za dodatnih 3,5 posto. Krizu je dodatno pogoršao financijski skandal koji je doveo do postupka opoziva predsjednice Dilme Rousseff. Agencije Fitch i Standard & Poor’s snizile su rejting Brazila uz obrazloženje da Rousseffičina vlada nije uspjela srediti stanje u javnim financijama.

Brazilska je predsjednica na gospodarskom forumu u četvrtak kazala da će uravnoteženje proračuna biti glavni izazov u ovoj godini. “U 2015. proveli smo proračunske uštede bez presedana u našoj povijesti”, rekla je Rousseff. “Znamo da nam predstoji još puno posla”, dodala je, obećavajući dodatno smanjenje javne potrošnje. Istaknula je i da želi ponovno uvesti kontroverzni porez na financijske transakcije, ukinut 2007. godine.

You may also like