Bratušek protiv prodaje državne imovine

Bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek predložila da se zaustavi prije dvije godina započeta prodaja 15 državnih tvrtki i banaka držeći da to sada nije potrebno jer se gospodarsko stanje poboljšalo.

Njezina je vlada 2013., u vrijeme bankarske krize kad je Sloveniji zbog loših kredita državnih banaka prijetio financijsko spašavanje prihvatila preporuku EU-a o privatizaciji dijela državnog portfelja, 15 poduzeća i banaka, a s tim je nastavila i vlada sadašnjeg premijera Mire Cerara. “Državnim se investicijama loše upravlja, a poduzeća u vlasništvu države postala su bankomat za određene pojedince iz premijerove stranke”, kazala je Bratušek na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Ona je sada zastupnica manje stranke u parlamentu i njena predsjednica, te je najavila da će u parlamentu predložiti zaključak da se s prodajom državnih udjela prestane. Ako se to ne prihvati, odgovornost za prodaju državnih udjela različitim privatnim investicijskim fondovima i to “po mizernoj cijeni” bit će na sadašnjoj vladi, dodala je.

Po njenoj je ocjeni gospodarska situacija u Sloveniji sada bitno bolja nego kad je ona bila premijerka, zato prodaja državne imovine nije neophodna, a vlada bi trebala donijeti novu strategiju njenog upravljanja. Slovenija je lani odustala od prodaje Telekoma Slovenije, nacionalnog teleoperatera, jer su o tome bila neslaganja u vladajućoj koaliciji. Jednom američkom fondu ove je godine prodana mariborska banka NKBM, druga najveća financijska ustanova u državi, a do kraja iduće godine po planu usklađenom s Europskom komisijom trebala bi biti prodana i Nova Ljubljanska banka (NLB) koja je nakon obilne dokapitalizacije sada u 100-postotnom vlasništvu države.

Vlada je namjerava prodati inicijalnom javnom ponudom (IPO) njenih dionica, ali se početak postupka očekuje tek iduće godine, nakon što se objave rezultati njena poslovanja u 2016. NLB zadnje dvije godine poslovala je s dobiti, nakon višegodišnjih gubitaka uzrokovanih lošim kreditnim plasmanima iz vremena gospodarskog rasta.

You may also like

0 comments