Branko Hrg o HSS-u, Saboru i Plenkoviću

Branko Hrg koji je gostovao u  Novom danu na N1, smatra da se u HSS-u događaju loše stvari, i ne vidi kako će to sve završiti. “Situacija je zanimljiva, ne volim u zadnje vrijeme govoriti o HSS-u. Ušao sam i izašao svojom voljom. Nije mi drago što se ovo događa, ali je zanimljivo da su u Saboru zastupnici glasali za opciju koju sam već predlagao.”

O Petir kaže da su u korektnim odnosima. “Mnogo je mojih prijatelja ostalo tamo, kontaktiramo, ne znam kako će to sve skupa završiti. Došlo se do točke koja je predaleko otišla, bojim se da to nikako više ne može biti dobro. Previše se to rasturilo, previše ljudi je stradavalo. Rasturena je situacija”, kaže Hrg.

Kaže da je statut stranke dosta nedorečen, pa tako recimo trećina delegata može sazvati skupštinu ako to ne napravi predsjednik, ali ni da nigdje ne piše što ako se ona ne sazove.

O Novom Saboru

Hrg o novom sazivu Sabora kaže da mu se čini da je ovo jedna pozitivnija atmosfera. “Vlada jedna pozitivna energija i mislim da bi moglo biti dobrih efekata, nešto bolje nego zadnja dva mandata.”

Smatra da će preferencijalni glasovi značajno promijeniti izborni sustav u Hrvatskoj. “Ima argumenata i za drugu stranu, da ipak određeni stranački sustavi i dalje funkcioniraju.”

Hrg smatra da je saborska govornica postala prostor za slanje populističkih poruka.

“Ne treba tu bilo koga izdvajati. Vi imate odgovornost donošenja zakona koji se često neće dopadati dijelu građana. Ako se u opoziciji možete iskoristiti populističke metode da sebe pokažete kao nekoga tko je protiv toga. No, za građane je bolje da se argumentirano raspravlja, da se napadaju članci zakona, da predlažu nešto drugo i bolje.”

O istupima Ivana Pernara kaže da je ‘friška’ pojava, i da si kao oporba može dopuštati što god hoće. “No, pokazalo se da su populisti vrlo brzo kopnili, i da građani shvate da sve to pada, kad netko samo stalno samo kritizira.”

O Plenkoviću sve najbolje

Pričalo se i o novom premijeru Andreju Plenkoviću.

“Činjenica je da je dobio ogromnu potporu i da vodi umjerenu politiku, uljuđeno domoljublje. Mislim da ima izvrsnu priliku. Već sama njegova pojava je malo smirila podjele i tenzije. Njegovi prvi istupi u Saboru su već pokazali novi način rada u hrvatskoj politici, i to bi trebalo zadržavati.”

O Ljubljanskoj banci kaže da će Vlada sigurno zaštititi interese hrvatskih građana, a o sudovima se ne može unaprijed znati što će odlučiti. Vjeruje da će se o kreditima u ‘švicarcima’ morati pregovarati s bankama. “Mi smo predlagali malo modificiraniju priču, htjeli smo da sve tri grupacije podnesu dio tereta.”

Na pitanje nije li bankama ranije bilo predloženo da ponude svoja rješenja, Hrg kaže da to nisu bile službene ponude. “Mi smo tada predlagali da se na tri dijela podijeli teret, a bankama najviše. Sad opet imamo repove i neizvjesnost. Sada se tek govori o tom načinu.”

Komentirajući raspodjelu prihoda u županijama i općinama, Hrg kaže da je jedino rješenje cjelovito. Nije, kaže, siguran treba li smanjivati broj općina, ali jest za redefiniciju, no to se pitanje uvijek nameće u kampanjama, dodaje.

O Goranu Mariću kao ministru bez portfelja kaže da ne vidi zašto bi to bio problem. “Očito su shvatili da pitanje državne imovine ne mogu rješavati na način da svaki ministar ima svoj resor, nego mora biti netko tamo tko će uvoditi reda. To je stvar mandatara i ukupne politike, zadovoljan sam što je Marić postavljen za tog ministra i uvjeren sam da će zagristi u tu tvrdu pogaču.”

Hrg zaključuje da je to poruka da konačno netko želi nešto promijeniti. Uvjeren je da je Plenković dobro odvagnuo sve pozitivno i sve negativno što dolazi, piše N1.

You may also like

0 comments