Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine intenzivno radi kako bi do kraja ove godine riješilo sve predmete ratnih zločina u kojima je istragu započelo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a potom ih prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu, priopćeno je u utorak u Sarajevu nakon sastanka glavnog tužitelja Haaškog tribunala Sergea Brammertza s glavnim tužiteljem BiH Goranom Salihovićem.

Brammertz boravi u radnom posjetu BiH radi pripreme redovitog izvješća o suradnji država regije s užiteljstvom ICTY-a kojega podnosi Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Prije dolaska u Sarajevo Brammertz je kritizirao Tužiteljstvo BiH zbog sporog procesuiranja predmeta ratnih zločina koji su iz Den Haaga prebačeni u BiH. “Moram reći, uz dužno poštovanje mojim kolegama tužiteljima, kako nisam bio uvijek uvjeren da oni doista žele ozbiljno raditi na predmetima ratnih zločina”, kazao je Brammertz tijekom boravka u BiH ranije ovog mjeseca u jednom intervjuu.
Tada je pojasnio kako je iz Den Haaga u BiH prebačen istražni materijal koji se odnosi na četrdeset osoba.

Nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata, iz Tužiteljstva BiH naveli su kako su riješili “gotovo sve predmete kategorije II”, dok će preostalih pet slučajeva biti riješeno do kraja godine. U priopćenju stoji kako je tijekom protekle dvije godine intenzivnog rada Tužiteljstvo BiH podignulo optužnice u šesnaest predmeta koje im je prepustilo tužiteljstvo ICTY-a. U tri predmeta istraga je obustavljena, dok je u četiri slučaja donesena odluka da se istraga neće provoditi. Na ovaj su način, kako je pojašnjeno, riješena dvadeset i tri predmeta ratnih zločina “iznimne složenosti” u kojima je istragu započeo ICTY.

Glavni tužitelj BiH Salihović, navodi se u priopćenju, svojim je tužiteljima odredio jasne rokove po kojima svi preostali predmeti kategirije II moraju biti okončani do kraja ove godine.
Brammertz i Salihović suglasili su se i kako je nužno jačati međusobnu suradnju državnih odvjetništava država regije i tužiteljstva ICTY-a jer je to ključ dobrih rezultata u kaznenom progonu počitelja ratnih zločina.

Related Posts