BP ulazi u vlasničku strukturu TAP-a

Nositelji projekta Transanatolskog plinovoda (TANAP) očekuju da će britanski div British Petroleum uskoro zaključiti razgovore o ulasku u vlasničku strukturu, nakon što se riješe preostala ‘tehnička’ pitanja, kazao je čelnik TANAP-a na energetskom skupu u Budvi.

British Petroleum član je konzorcija koji je razvio polje Šah Deniz u azerbajdžanskom dijelu Kaspijskog mora i stekao opciju za 29 posto udjela u TANAP-u. Opciju je krajem 2013. aktivirala samo britanska kompanija i sada su u postupku kupnje 12 posto udjela u projektu. Razgovori još traju, naglasio je na marginama energetskog skupa u Budvi direktor TANAP-a za vanjske odnose Magsud Mammad. “Sporazum još nije postignut. Riječ je isključivo o tehničkim problemima koji bi uskoro trebali biti riješeni. Razilazimo se u određenim tehničkim pitanjima ali mislim da se BP neće povući”, kazao je Mammad.

Preostali su dioničari projekta azerbajdžanska državna naftna kompanija SOCAR, s udjelom od 58 posto, i turski operater Botas koji je nedavno povećao vlasnički udio s 20 na 30 posto. TANAP bi trebao transportirati 16 milijardi prostornih metara plina godišnje iz polja Šah Deniz u azerbajdžanskom dijelu Kaspijskog jezera i smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu. Plinovod će dostavljati plin s tursko-gruzijske granice do turske granice s Bugarskom i Grčkom. Preliminarni trošak projekta procijenjen je na 10 do 11 milijardi dolara. Prema Mammadovim će riječima projekt službeno biti pokrenut 17. ožujka a građevinski radovi počet će u travnju. Završetak se očekuje krajem 2018. a prve pošiljke plina trebale bi krenuti prema Europi 2019.

Balkanske države nadaju se da će se moći priključiti na TANAP Transjadranskim cjevovodom (TAP) koji će transportirati plin preko Albanije do Italije, odakle će se drugim plinovodima dostavljati u zapadnu Europu, napominje Reuters. Hrvatska, Crna Gora i Bosna poduprle su TAP jer planiraju graditi Jonsko-jadranski plinovod (IAP) koji bi se priključio na TAP u albanskom gradu Fieru. Time bi se smanjila njihova upućenost na uvoz plina iz Rusije, podsjeća Reuters.