BP ulazi u industriju električnih automobila

 Britanski naftni div BP odlučio je kupiti proizvođača punjača za električna vozila Chargemaster, čije će proizvode u početnoj fazi uključiti u mrežu benzinskih stanica u matičnoj Britaniji da bi ih potom proširio i na Kinu.
Kao i njegovi konkurenti Shell i francuski Total, i BP planira upotrijebiti svoju ogromnu globalnu mrežu benzinskih postaja kako bi osigurao poziciju na tržištu električnih automobila, s obzirom na prognoze da će potražnja za benzinom dosegnuti vrhunac već krajem sljedećeg desetljeća.

„Želimo vodeću poziciju u Velikoj Britaniji, kojegod gorivo naši kupci izabrali“, objasnio je za Reuters čelnik BP-ova odjela prerade i prodaje Tufan Erginbilgić nakon što je tvrtka najavila kupnju Chargemastera za 130 milijuna funti (170 milijuna dolara).

U BP-u predviđaju da će broj električnih automobila do 2040. dosegnuti 12 milijuna, u odnosu na prošlogodišnjih oko 175.000. Napominju kako će u idućih 12 mjeseci na 1.200 benzinskih stanica u Velikoj Britaniji postaviti vrlo brze punjače od 150 kilowata, koji će puniti automobile u samo 10 minuta.

Iako većina vozača puni automobile kod kuće ili na uličnim punjačima, Erginbilgić smatra da će stanice i dalje biti važne jer će samo one nuditi iznimno brzo punjenje. BP planira investirati oko 500 milijuna dolara godišnje u tehnologiju s niskim emisijama ugljika i potom iskoristiti svoje britansko iskustvo kako bi se proširio na druga brzo rastuća tržišta, prvenstveno Njemačku i Kinu, izjavio je Erginbilgić. “Kina i Njemačka definitivno će biti među prioritetnim tržištima s obzirom na trendove… a našim ultra-brzim punjačima možemo zapravo omogućiti povećanje broja električnih automobila”, naglasio je.

U svibnju su najavili partnerstvo s kineskim NIO Capitalom kako bi istražili ulaganja u električna vozila, energetsku infrastrukturu i tehnologiju proizvodnje baterija. Partnerstvo se nadovezalo na zajednički projekt s kineskim Shandong Dongming Petrochemical Groupom, usmjeren na razvoj stanica diljem Kine. Naftni i plinski div Royal Dutch Shell, proizvođači automobila Volkswagen i Daimler također su uložili u tržište električnih vozila, čiji rast potiče odmak od zagađujućih fosilnih goriva.

You may also like

0 comments