BP u kazni zbog izlijevanja nafte

British Petroleum (BP) platit će novčanu kaznu od preko 20 milijardi dolara za gotovo sve tužbe za izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu prije pet godina, što će biti najveća korporativna nagodba takve vrste u povijesti SAD-a, izjavila je u ponedjeljak državna odvjetnica Loretta Lynch.

BP je već ranije izdvojio 43,8 milijardi dolara za plaćanje kaznenih i građanskih tužbi te troškove čišćenja, a kompanija je objavila da sada ukupni troškovi zbog izlijevanja iznose oko 53,8 milijarde dolara. Ukupna kazna koju je Lynch objavila u ponedjeljak viša je od 18,7 milijardi američkih dolara, koja je navedena u nagodbi postignutoj ovog ljeta, dijelom i zbog toga jer uključuje milijardu dolara radova na obnovi na koje je BP ranije pristao.

Novčanim kaznama – koje će biti plaćene saveznoj vladi, pet obalnih država i stotinama općina u idućih 18 godina – financirat će se obnova okoliša i razvojni programi za saniranje najgoreg izlijevanja nafte u povijesti SAD-a. “Ovaj sporazum pokrenut će jedne od najvećih napora na obnovi okoliša koje je svijet ikada vidio”, rekla je Lynch.

Izlijevanjem je zagađeno 1.300 milja obale i ispušteno više od tri milijuna barela sirove nafte u more, što je naštetilo ribarima i potaknulo preispitivanje sigurnosnih pravila i planova intervencije u jednom od najbogatijih svjetskih naftnih bazena. Sporazum uključuje 7,1 milijardu dolara za naknadu štete za prirodne resurse, 5,5 milijardi dolara kazne prema Zakonu o čistoj vodi, te 4,9 milijarde dolara za plaćanja državama.

U eksploziji na izvoru Macondo i vatri na bušotini Deepwater Horizon 20. travnja 2010. godine poginulo je 11 radnika. Federalni i državni dužnosnici službeno su podnijeli nagodbu u ponedjeljak, a uskoro bi ju trebao odobriti američki Okružni sud u Louisiani. “Podnošenje nagodbe ne znači novu nagodbu ili bilo kakav novi novac”, rekao je glasnogovornik BP Geoff Morrell.

Prije se BP uspješno nagodio u svim velikim tužbama za izlijevanje nafte. Prethodne nagodbe uključivale su plaćanje 7,8 milijardi dolara za nadoknade pojedincima koji su se žalili zbog ekonomskih šteta od izlijevanja nafte.

You may also like