BP i Azerbajdžan ugovorom produljili zajedničku eksploataciju naftnih polja

Britanski naftni div British Petroleum (BP) i Azerbajdžan potpisali su u četvrtak ugovor  kojim su produljili zajedničku eksploataciju naftnih polja u toj azijskoj zemlji do 2050. godine ali je udio svih članica konzorcija u poljima smanjen.

Postojeći sporazum istječe 2024. godine a konzorcij na čelu s BP-om i azerbajdžanska državna energetska kompanija SOCAR dogovorili su da će nastaviti razvijati naftna polja Azeri-Chirag-Gunešli (ACG), najveća polja u azerbajdžanskom dijelu Kaspijskog jezera.

Prema novom ugovoru konzorcij će azerbajdžanskoj vladi isplatiti jednokratni bonus od 3,6 milijardi dolara.

SOCAR je ujedno više nego udvostručio svoj udio u poljima, s 11,65 na 25 posto dok je BP-ov smanjen s 35,8 na 30,37 posto, pri čemu će britanska kompanija i dalje upravljati proizvodnjom.

Smanjeni su i udjeli drugih kompanija u konzorciju koji predvodi BP, iako manje nego BP-ov. Chevronov udio sada iznosi 9,57 posto, Inpexov 9,31 posto, Statoilov 7,27 posto, ExxonMobilov 6,79 posto, TPAO-v 5,73 posto, Itochuov 3,65 posto a ONGC Videshov 2,31 posto.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev kazao je da preostale naftne rezerve u poljima ACG iznose 500 milijuna tona.

U prvoj polovini godine na poljima Azeri-Chirag-Gunešli proizvedeno je ukupno 14 milijuna tona nafte odnosno 585 tisuća barela dnevno, u odnosu na 16 milijuna tona koliko ih je proizvedeno u istom razdoblju prošle godine.

You may also like