Božo Petrov: Idućeg tjedna očekujemo da se SDP i HDZ izjasne, nastavak konzultacija idući tjedan

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak, nakon konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, da su odgovori njegove stranke bili identični kao i na prethodnim konzultacijama, istaknuvši kako nakon sastanka s HDZ-om i SDP-om idućeg tjedna čekaju njihove odgovore, prijedloge i uvjete.

“Idućih tjedan dana čekamo njihove odgovore, prijedloge i uvjete”, kazao je Petrov novinarima. Ne želeći iznositi ocjene sastanka zahvalio je obama koalicijama na njihovom dolasku na sastanak i na tome što nisu “zatvorili vrata” mogućoj suradnji. Smatra kako je to ogroman korak naprijed na hrvatskoj političkoj sceni. “Želim vidjeti što će se događati u idućih tjedan dana i nadam se da se može dogoditi konsenzus”, poručio je.

Most je u ponedjeljak od čelnika dviju velikih koalicija zatražio da se u roku tjedan dana izjasne o prijedlogu da se konsenzusom izabere nestranački predsjednik nove Vlade, te da u prve dvije godine mandata prvi potpredsjednik Vlade bude iz jedne, a predsjednik Sabora iz druge velike koalicije, nakon čega bi se, u drugoj polovici mandata, zamijenili.

Ako Most dobije negativan odgovor od obje koalicije ići će se na nove izbore. Ako prijedloge prihvati samo jedna strana, Most će ostaviti određeno razdoblje “otvorenih vrata” i za drugu opciju. No, i tada će im prijedlozi biti jednaki – reformska Vlada, Vlada stručnjaka u kojoj mogu biti i stranačke osobe. Tada će ići i usuglašavanje vezano uz ime budućeg premijera.

Petrov je kazao kako je Most svojim prijedlozima želio što više izaći u susret objema koalicijama jer, kako je rekao, poštuju volju hrvatskih građana koji su im dali puno više saborskih mandata nego Mostu. Obećao je da će Most prihvatiti sve prijedloge i ideje HDZ-ove i SDP-ove koalicije koji budu bolji od Mostova prijedloga. Petrov je negirao da je ovoga puta nasamo razgovarao s predsjednicom Republike. Uz Petrova na konzultacijama su bili Robert Podolnjak, Jasna Matulić i Miro Bulj.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar –Kitarović poručila je u ponedjeljak, nakon drugog kruga konzultacija o mandataru Vlade, kako odbija svaku vrstu pritiska, te da će do kraja procesa štititi Ustav i ustrajati na potpunoj primjeni ustavne odredbe koja za dodjelu statusa mandatara uvjetuje potporu većine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a budući tu potporu nitko za sada nema, treći krug konzultacija bit će idući tjedan. “Želim jasno i nedsvosmisleno poručiti svim političkim akterima kako ću do kraja ovog procesa ustrajati na potpunoj primjeni ustavne odredbe koja za dodjelu statusa mandatar uvjetuje potporu većine svih zastupnika u Hrvatskom saboru. Pritom najodlučnije odbacujem bilo kakvu vrstu pritiska”, kazala je Grabar-Kitarović u javnom obračanju, nakon drugog kruga konzultacija.

Naglasila je kako se “nažalost i danas pokazalo da i dalje nitko ne raspolaže potrebnom većinom svih zastupnika u Saboru” “Isto tako pozivam sve čelnike državnih institucija, pogotovo sigurnosnog sustava, da svojim djelovanjem ne ugrožavaju sigurnost hrvatskih državljana i hrvatske države”, poručila je hrvatska predsjednica. Predsjednica Grabar-Kitarović danas je od Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražila istragu na koji način je iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) ‘iscurio’ dokument koji govori o ratnom putu i ulozi bivšeg člana SDSS-a Mirka Raškovića u Domovinskom ratu.

Predsjednica je u svom obraćanju također naglasila da će ustrajati u zaštiti Ustava i ustavnopravnog poretka. “Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani ovlastili su me da u njihovo ime štitim Ustav, demokratske vrijednosti i stabilnost ustavnopravnog poretka i državnih institucija. Na tome ću ustrajati i nikome neće dopustiti da iz bilo kojeg partikularnog interesa ugrozi stabilnost države i demokratski poredak”, poručila je. Još je jednom pozvala izabrane saborske zastupnike “na punu odgovornost prema građanima koji su ih izabrali”.

You may also like

0 comments