Božo Petrov dao ultimatum Karamarku, HDZ izlazi iz vlade?

Hrvatska demokratska zajednica ozbiljno razmišlja o izlasku iz Vlade, doznaje Telegram iz dva neovisna izvora. Na kriznom sastanku vodećih članova HDZ-a, koji se, po navodima Telegramovih izvora, održao jutros, zaključeno je kako je izlazak iz Vlade jedini izlaz iz trenutne političke krize.

“Vlada ne funkcionira, eksperiment nije uspio, Most nas ucjenjuje i ovo je jedina opcija u kojem HDZ ostaje pošten prema svojim biračima”, pojasnio im je izvor, upućen u današnji sastanak. Odnosi koalicijskih partnera unutar vladajuće koalicije urušili su se nakon objave ugovora između Ane Karamarko, supruge predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, i Joze Petrovića, ključnog konzultanta MOL-a u Hrvatskoj. Više o aferi “Konzultantica” možete čitati na ovoj poveznici.

Telegram je informaciju o današnjem sastanku i zaključku HDZ-a dobio iz vrlo pouzdanih izvora, no potvrde informacije za sada još uvijek nema, prenosi N1.

Podsjetimo, mediji su jučer javili kako su napetosti između Mosta i HDZ-a dosegle su vrhunac. Prema nekim medijima, Božo Petrov navodno je Tomislavu Karamarku dao rok od 48 sati da sam odstupi. O tome će sutra Vlada raspravljati na telefonskoj sjednici. Najavljena je i sjednica Predsjedništva HDZ-a.

Na jučerašnju ponudu Petrova, Karamarko se navodno tek nasmijao. Neslužbeno doznajemo kako u HDZ-u drže da je ultimatum Bože Petrova propao jer predstavnici Mosta daju kontradiktorne izjave. Podsjetimo, Karamarko se jučer nije pojavio na sjednici Vlade. Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da će Sabor zahtjev oporbe, da se na dnevni red uvrsti prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, “staviti u poslovničkom roku”. Nije htio komentirati medijske najave da će zastupnici Mosta glasovati protiv Karamarka.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku s potpisom 39 oporbenih zastupnika predan je Saboru 18. svibnja, te se u skladu s poslovničkim rokom od mjesec dana glasovanje o povjerenju treba održati do 18. lipnja.

“Pitanje je može li Vlada ovo preživjeti, a ne Karamarko. Tito i Karamarko imaju nešto zajedničko, osim što su rođendan slavili na isti dan. Postojao je jedan vic o Titu koji se šaptao 70-ih, a glasio je “Tito je umro, ali mu se to nitko nije usudio reći.” To sada politički važi za Karamarka. Nitko mu se u stranci nije usudio reći to, jer oštećuje stranku”, rekao je Puhovski jučer u Dnevniku N1.

You may also like