Božinović: Za gubitak arbitraže kriva je Milanovićeva vlada

U svom prvom intervjuu za neki internetski portal nakon preuzimanja dužnosti ministra unutarnjih poslova u Vladi Andreja Plenkovića, Davor Božinović progovara o aktualnostima hrvatske politike i svog resora.
Ekskluzivno u razgovoru s glavnom urednicom portala Direktno.hr, Marjom Čolak komentirao je brojne teme, poput godišnjice Vlade, inicijative za opoziv, svoga prethodnika Vlahe Orepića, ulska u Schengen, pozdrava ZDS, “poljudske svastike, slučaja Agrokor i slučaja INA-MOL.

Razgovarali su o ulozi policije u potrazi za Ivicom Todorićem, ulozi Vlade u spašavanju Agrokora i egzistencije 200 tisuća ljudi, o najnovijim izjavama predsjednice Republike. Ministar Božinović, kaže, nije siguran da je Predsjednica kritizirala Vladu, niti je čuo da se u stranci razgovara o podršci njezinoj ponovnoj kandidaturi.

Ne možemo zaobići temu Agrokora. Očekujete li da DORH od britanskog pravosuđa zatraži pravnu pomoć u slučaju Ivice Todorića, odnosno da se Todorića sasluša u Londonu i prije 10. travnja 2018.?

Čuo sam da je državni odvjetnik spomenuo takvu mogućnost, ali želim reći da je policija od prvoga dana uključena u istražne radnje i izvide vezano za Agrokor. Međutim, također je bitno razumjeti da cijeli proces koordinira DORH i da je policija vrlo profesionalno radila svoj posao, a to je jedino što mene u svemu tome profesionalno treba zanimati.

Smatrate li da političari pa i premijer Plenković pomažu Todoriću svaki put kad komentiraju temu Agrokor jer bi se obrana mogla hvatati za to imputirajući da je riječ o politički montiranom procesu?

Mislim da premijer tu nije napravio nikakvu grešku i mislim da to mogu reći i za sebe. Bez obzira na to koliko je ponekad novinarima, a možda i građanima, bilo dosadno slušati me kako stalno ponavljam istu frazu. Važno je, ne samo u ovom, već i u drugim slučajevima da političari ne “proklizavaju“ u prostor pravosuđa i policije.

Što objava sadržaja presude Arbitražnog suda komisije UN-a u Ženevi u sporu s MOL-om znači za RH i Vladu?

Taj spor pokrenula je Vlada Zorana Milanovića, a Hrvatska je tražila proglašenje ništetnosti izmjena ugovora o upravljačkim pravima u Ini i glavnog ugovora o plinskom poslovanju, koji su potpisani 2009. godine. Ispada da argumenti hrvatske strane nisu bili dostatni, a s obzirom da je u tijeku arbitražni postupak između Hrvatske i MOL-a pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu u ovom trenutku bih se suzdržao od komentara, rekao je među ostalim Božinović za Direktno.hr.

 

You may also like

0 comments