Božinović najavio skoru regulaciju električnih automobila

A sada vlada
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u HRT-ovoj emisiji ‘A sada Vlada’ osvrnuo se na uhićenje novinara Gordana Duhačeka, strože kazne za prometne prekršaje te sigurnost građana u Hrvatskoj.

MInistar Davor Božinović komentirao je uhićenje novinara portala Index.hr Gordana Duhačeka. Kazao je da je zatražio izvješće o tome od glavnog ravnatelja policije i da bi ono uskoro trebalo biti gotovo.

“Kao što sam već rekao, ovdje nema govora o ograničavanju medijskih sloboda ili o zastrašivanju. Jučerašnje izjave iz vrha policije govore kako smatraju da je sve bilo u skladu sa zakonom te da privođenje nije bilo povezano s onim što je bilo objavljeno na twitteru, već zbog toga što je bila raspisana potraga u cilju istraživanja s obzirom na to da nije bilo moguće utvrditi njegovu adresu”, kazao je ministar u emisiji ‘A sada vlada’.

Na pitanje o drastičnom povećanja kazni izmjenom zakona i njihovih prvih učinaka, Božinović je rekao da su trendovi pozitivni i na tragu su očekivanog. “Ove je godine, s današnjim danom, četrdesetak manje poginulih u prometu, što je 17 posto. To pripisujemo Zakonu, ali i činjenici da smo ga od početka godine najavljivali, tako da, kada je stupio na snagu 1. kolovoza, svi su znali koje su odredbe mijenjane i kolike su kazne”, rekao je i dodao kako poanta Zakona nije kažnjavanje, nego doprinos promjeni prometne kulture te da ovo nije usmjereno na građane koji normalno voze, već na recidiviste.

Ministar je naglasio kako je brzina najveći problem, ali da se ne smije umanjiti ni problem korištenja mobitela, ni problem korištenja opijata. Vozače je zamolio da uzmu u obzir da je počela nova školska godina te da su se djeca vratila na cestu. Roditelje je zamolio da djecu prevoze u skladu s propisima, budući da djeca najčešće stradavaju kao suvozači kada ih prevozi najbliža rodbina.

Ministar Božinović osvrnuo se i na velik problem motociklista koji stradavaju te nereguliranost pravila za električne bicikle, motore i romobile. “Električni romobili su vrlo brzi, voze se po pješačkim zonama, dosežu 20 km/h i to će se prije ili kasnije morati regulirati.”

Na pitanje kakva je sigurnost u Hrvatskoj, ministar je odgovorio kako pokazatelji govore da je sigurnost bolja nego prošle godine. “Imamo 15 posto manje nasilnih djela prema strancima, 17 posto teških krađa i to je sve posljedica jedne dobre organizacije i prisutnosti policije”, rekao je i dodao da je dobra suradnja s međunarodnim partnerima, s dvadeset i jednom policijom iz 19 zemalja svijeta.

“Turistička sezona je pokazala i ove godine da je Hrvatska sigurna destinacija”, zaključio je ministar Božinović.

You may also like