Božidar Kalmeta se povlači iz politike?

U sklopu obilazaka županijskih organizacija HDZ-a, glavni tajnik stranke Gordan Jandroković posjetio je u utorak navečer HDZ Zadarske županije, a kako je rekao novinarima, odluka da kandidat za gradonačelnika Zadra bude Branko Dukić odluka je lokalne organizacije, jer, istaknuo je, nakon konzultacija “konačnu odluku prepuštaju lokalnoj razini.”

“Ovo je 19. sjedište županija u koje dolazim u okviru obilazaka stranačkih organizacija. Tema su lokalni izbori, razgovarat ću sa županijskim stranačkim čelnicima, a poruka koju želimo uputiti jest da je HDZ u Zadru i u Zadarskoj županiji najjača politička stranka, utvrda koju ćemo i ovoga puta obraniti i imati svoga župana, gradonačelnika, gradonačelnike, načelnike”, rekao je Jandroković.

U vezi s odlukom da Božidar Kalmeta ne bude kandidat za gradonačelnička na svibanjskim lokalnim izborima, Jandroković je rekao da u HDZ-u postoji načelo supsidijarnosti koje znači da lokalne organizacije same donose odluke o tome tko će biti kandidati. “Odluka i o županu i o gradonačelniku odluka je lokalnih organizacija. I u ovom slučaju odluka da kandidat za župana bude Božidar Longin, a za gradonačelnika Zadra dr. Branko Dukić odluka je županijske i gradske organizacije. Tako to funkcionira u HDZ-u. Naravno da se svi konzultiramo, ali konačnu odluku prepuštamo lokalnoj razini”, rekao je Jandroković.

Zahvalio je Božidaru Kalmeti “na širini, ljudskoj i političkoj, što je procijenio da je za HDZ dobro da na izbore izađe s kandidatom dr. Brankom Dukićem”.

Na novinarsko pitanje s kim će koalirati HDZ u Zadru i Zadarskoj županiji i gdje će se donijeti ta odluka Jandroković je odgovorio: “I takve odluke donose lokalna stranačka tijela. Naravno da se pri odabiru mogućih partnera vodi računa o tome da smo kompatibilni programski i svjetonazorski, tako da vjerujem da će i ovdje, u skladu s interesima HDZ-a, građana grada Zadra i Zadarske županije, biti donesena odluka”, poručio je glavni tajnik HDZ-a Goran Jandroković.

Pred novinare je izišao i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, koji je rekao kako je odluku da se ne kandidira na lokalnim izborima donio jer su “praktički svi, SDP i njegovi sateliti i neke druge stranke, svoju kampanju gradili na napadima na njega, a to bi proširili na cijeli HDZ u Zadru”. “Bio bih tema lokalnih izbora. Ja sam se maknuo, moram voditi računa o HDZ-u, svojoj obitelji. Imamo kandidata koji će sigurno pobijediti, on ima moju apsolutnu potporu, potporu cijelog HDZ-a, kao i Božidar Longin, kandidat za župana”, rekao je Kalmeta.

Na pitanje dokad će biti udaljen s javne scene, Kalmeta je odgovorio kako će nakon političke karijere najvjerojatnije u mirovinu, ali će uvijek činiti sve da HDZ u Zadru i Zadarskoj županiji ima potporu građana. Rekao je da je racionalan čovjek te da mu se nije teško odvojiti od gradonačelničke dužnosti.

Novinari su ga pitali što je obilježilo njegov gradonačelnički mandat. “Previše je toga bilo, ali nisam to učinio ja, to smo napravili mi, kolege i birači koji su nam dali legitimitet”, zaključio je Božidar Kalmeta. HDZ-ov kandidat za gradonačelnika dr. Branko Dukić poručio je da će i dalje raditi za dobrobit građana Zadra.

Za protukandidatkinju iz SDP-a Sabinu Glasovac kratko je rekao kako ona ima svoj program, a on svoj.

You may also like