Borut Pahor želi što skoriji susret glede arbitraže

Aktualni slovenski predsjednik Borut Pahor u izbornoj je noći s nedjelje na ponedjeljak kratko komentirao i arbitražni spor i odnose s Hrvatskom te se založio za što skoriji nastavak dijaloga dvojice premijera ocijenivši istodobno da se na prvom sastanku obično ne postižu očekivani rezultati.
“Nema drugog puta osim dijaloga, a kad će biti pravo vrijeme za taj sastanak, o tome će odlučiti oba premijera”, kazao je Pahor. “No, ja mislim da bi bilo dobro da do toga dođe što prije”, rekao je dosadašnji slovenski predsjednik, istaknuvši kako ne očekuje da će prvi susret Cerara s Plenkovićem odmah dati rezultata nego će dijalog morati biti produžen.

Na novinarsko pitanje bi li, kad bi sam bio na mjestu premijera Cerara, prihvatio poziv premijera Andreja Plenkovića da dođe u Zagreb, s obzirom na to da je Pahor tijekom kampanje iznio mišljenje da bi Hrvatski sabor trebao promijeniti odluku o izlasku iz arbitražnog procesa te da će presudu o granici kad-tad trebati implementirati, Pahor je kazao da je to na odluci premijera, ali da on osobno podržava taj dijalog. “Premijer Cerar je suverena politička osoba i sam donosi svoje odluke”, kazao je Pahor, no dodao je kako sam smatra da je dijalog neophodan i da bi bilo dobro da do planiranog susreta premijera dođe što prije.

Premda je za izborni stožer Boruta Pahora razočaranje što aktualni predsjednik nije već u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora osigurao svoj drugi mandat, malo je vjerojatno da bi u drugom krugu koji će se održati 12. studenoga Pahorova konačna mogla biti ugrožena, smatraju slovenski analitičari.

Pahor je prema još uvijek neslužbenim rezultatima dobio 47,7 posto glasova, pa mu je za pobjedu u prvom krugu koja se najavljivala i nakon zatvaranja birališta nedostajalo nešto više od 20 tisuća glasova. Njegov glavni izazivač s kojim će se Pahor ogledati u kampanji koja se produžuje na iduća tri tjedna, gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, dobio je 24,97 posto glasova, dvostruko manje.

List “Delo” u ponedjeljak navodi da je Pahorova prednost tolika da se čini neuhvatljivom, pa njegovo očekivanje da će u konačnici osvojiti drugi predsjednički mandat ima realnu osnovu, a ljubljanski “Dnevnik” piše da Šarec koji je 14 godina mlađi od Pahora i koji najavljuje “iznenađenje” jer zastupa smjenu političkih generacija i “politiku bližu ljudima” pred sobom ima “nemoguću misiju”.

Iako Šarec kao novajlija u politici na nacionalnoj razini može biti vrlo zadovoljan svojim rezultatom u prvom krugu, mogućnost da u drugom osvoji više glasova od sadašnjeg predsjednika nije realna, navodi mariborski list “Večer”.

“Večer” dodaje da je vjerojatno kako će u drugom krugu i tradicionalni glasači desnice svoj glas dati radije Pahoru nego Šarecu kojega neki povezuju s “tvrdom ljevicom” ili krugom bliskim nekadašnjem predsjedniku Milanu Kučanu, što je Šarec nazvao “pričom za malu djecu”.

“Na temelju svojih iskustava znam da će prvi susret biti neuspješan. Na prvom susretu zbog prevelikih očekivanja ne može biti uspjeha. Zato bih želio da do tog susreta, koji neće polučiti uspjeh, dođe što prije, jer bi se onda mogli pripremiti idući sastanci koji bi mogli biti mnogo korisniji”, izjavio je Pahor nakon objave rezultata predsjedničkih izbora.

Na njima je Pahor, uz vrlo malu izlaznost birača od samo 43 posto, osvojio 47 posto glasova, daleko više od svih ostalih osam kandidata za položaj predsjednika države pa ostaje velikim favoritom za pobjedu u drugom krugu izbora 12. studenoga nad protukandidatom, a to je gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec koji je u nedjelju dobio 25 posto glasova.

You may also like

0 comments