Home Bosna i Hercegovina Borut Pahor u Srebrenici razočaran ponašanjem Srbije

Borut Pahor u Srebrenici razočaran ponašanjem Srbije

by admin

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u petak u Srebrenici kako je razočaran postupcima i ponašanjem Srbije koji su pridonijeli da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne usvoji rezoluciju kojom bi se osudio genocid počinjen nad Bošnjacima 1995. godine i odala počast žrtvama tog zločina.”Žalim i razočaran sam jer je Srbija uz pomoć Rusije odlučila blokirati rezoluciju o genocidu u Srebrenici”, izjavio je Pahor tijekom obilaska memorijalnog centra u Potočarima, gdje su do sada pokopani posmrtni ostaci više od šest tisuća žrtava.

Pahor, koji je u Srebrenicu stigao kako bi sudjelovao u središnjoj komemoraciji u povodu 20. obljetnice genocida, tijekom dana je sudjelovao na sjednici općinskog vijeća na kojoj su srpski i bošnjački zastupnici zajednički odali počast svim žrtvama rata. Pahor je pri tom pozvao one koji danas žive u Srebrenici da učine sve što je u njihovoj moći kao bi se na temeljima pravde i istine nastavio zajednički život. “Mi čelnici europskih država u tome ne možemo puno napraviti. To je na ljudima koji ovdje žive”, kazao je Pahor.

Predsjednik skupštine općine Miloš Milovanović i načelnik općine Ćamil Duraković istaknuli su kako zajednički život nema alternativu, bez obzira na ratna stradanja. “Dajemo sve od sebe da napravimo konsenzus no problemi koje vidite dolaze sa strane”, kazao je Milovanović. Načelnik Duraković poručio je kako sve probleme nije moguće odmah riješiti no zajedništvo je temelj da se to dogodi u budućnosti. “Našim zajedništvom, multietničnom skupštinom, šaljemo poruku da ćemo sigurno biti dio procesa u budućnosti koji će konačno BiH i samu Srebrenicu koja je simbol stradanja u BiH dovesti u poziciju da naše buduće generacije pričaju o prošlosti ali i da planiraju mir stotinu godina unaprijed”, kazao je Duraković.

U Srebrenicu je kasno poslije podne stiglo i više od osam tisuća sudionika marša mira koji su u proteklim danima propješačili dionicu što je 1995. godine predstavljala put spasa za tisuće bošnjačkih muškaraca koji su pokušali pobjeći iz obruča srpskih snaga. Sudionicima tog marša u zadnjim kilometrima u petak su se pridružili slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon i američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.”Onima koji šire nacionalizam i netoleranciju valja prenijeti poruku da svi želimo mir. To je ono što ću ja prenijeti u Europskom parlamentu”, kazala je Fajon po dolasku u Potočare.

Related Posts