Boro Grubišić i Dražen Đurović o stanju u HDSSB-u

HDSSB je na ovim parlamentarnim izborima u 5.izbornoj jedinici (Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska i Brodsko -posavska županija) prosuo sve ono što smo stvarali u prethodnih desetak godina. Rezultat nije loš, on je katastrofalan. Stranka je doživjela pravi potop. Ukupno je u izbornoj jedinici osvojeno 8.593 glasa (4,46%). To je najslabiji izborni rezultat, gotovo tri puta slabiji od rezultata 2011. Kad smo osvojili dva saborska mandata.

U Požeško-slavonskoj županiji SAMO nešto preko 2000 glasača zaokružilo je HDSSB. Na proteklim izborima taj broj iznosio je preko 5600. U gradu Požegi broj glasova pao je s 1744 (11,45%) 2011.na 421 (3 posto) jučer. Tko je krivac za ovaj katastrofalan izborni rezultat HDSSB-a?

Jedan čovjek: Branimir Glavaš. On je o svemu odlučio. Od izbora fikus-predsjednika stranke, preko foto-kampanje prošlog ljeta, sadržaja kampanje, dekora sabora stranke, SSG-a, poruka biračima, svih osoba koje će biti i gdje će biti na listama, pa do sapunanja daske Bori Grubišiću i meni. Iz potpuno nerealne procjene samog sebe podcijenio je sve i smatrao da se bez svakog može, da nitko nije važan i da on ima snagu, moć i intelekt odigrati veliku simultanku sa svima.

U bitku za glasove umjesto Bore poslao je Vulina iz Osijeka a umjesto mene moju tajnicu. Stranku koju sam gradio godinama ovdje u županiji razbio je u komade, većina dužnosnika napustila ju je još tijekom kampanje. Sve je učinio krivo, griješio je u svemu, sve prosudbe bile su mu pogrešne. Veliku odgovornost snose i svi oni koji sjede u predsjedništvu stranke jer nisu niti danas imaju hrabrosti istupiti i reći mu da je sve učinio krivo. Ništa što sam činio kao i ovo što danas pišem nisam činio radi sebe. Istupao sam i danas istupam jer sam godine života dao HDSSB-u. Učinili smo sjajan posao prethodnih godina i umjesto da to pretočimo u izborne mandate prosuli smo to kao zadnje budale. Ukoliko se sada, odmah, u par sljedećih tjedana stranka hitno ne presloži, HDSSB-u prijeti potpuni nestanak. Da, Glavaš je HDSSB stvorio, a on će ga, ako se od njega ne makne i uništiti, istaknuo je Dražen Đurović na svom Facebook profilu.

Boro Grubišić je nakon što je HDSSB u ponedjeljak objavio odluku o isključenju iz stranke rekao da je predsjedniku stranke Vulinu, zbog poražavajućih izbornih rezultata, jutros SMS-om poslao poruku o ostavci, no, dodao je, više nije bitno je li riječ o njegovoj ostavci ili o isključenju na temelju odluke Suda časti. “Nisam bio, niti sam pozvan na Sud časti, a da je održan na sam dan izbora, neću uopće komentirati”, rekao je Grubišić u ponedjeljak za Radio Soundset Slavonski Brod.

Jutros u 11 sati i 16 minuta, ne znajući ni za kakav Sud časti, o čemu je, kako je rekao, trebao biti obaviješten, predsjedniku stranke Draganu Vulinu poslao je SMS-om obavijest i obrazloženje o ostavci na sve dužnosti i članstvo u stranci. Dodao je da je to povlačenje iz politike jer želi živjeti u miru.

Opovrgnuo je optužbe da je radio protiv stranke te ustvrdio kako je bio na skupovima i odradio dio kampanje. “Hodao sam dugu rutu i nisam preferirao nikoga, molio sam ljude da glasuju za HDSSB i očito mi je to velika hvala”, rekao je. “A da sam odbio treće mjesto na listi u 5. izbornoj jedinici, to je točno, ali to nije razlog izbacivanju. Odustao sam od liste, rekao sam – neću, i nije bilo nikakvih posljedica. Rečeno je da se zadržim i budem u kampanji”, rekao je Grubišić,

Po njegovu mišljenju, sasvim je nebitno je li riječ o njegovoj ostavci ili odluci Suda časti. “Nitko mi nije rekao da se vodi postupak od 20. listopada jer da se vodio – izbacili bi me iz kampanje”, rekao je. Prvo su mu nudili četvrto mjesto, a on im je odgovorio kako to ne dolazi u obzir. “Bilo je kao na pijaci”, ocijenio je. “Ne osjećam se nimalo krivim, naprotiv – pokušao sam pridonijeti koliko god sam mogao kampanji. Kad sam vidio poražavajuće rezultate, dao sam ostavku. Ostavljam im i mjesto vijećnika u Županijskoj skupštini. I to im ostavljam, neću ih nimalo oštetiti”, istaknuo je Grubišić.

You may also like