Borislav Škegro zna tko je pisao Lex Agrokor

Kad već Ramljak i Dalić više skrivaju nego li otkrivaju, posao glasnogovornika jednog i drugog preuzeo je Borislav Škegro. U intervjuu za N1 nahvalio je rad i izvanrednog povjerenika i ministrice gospodarstva.
Škegro zna tko je pisao Lex Agrokor, a isto tako zna i da su predsjednica i predsjednik Sabora bili dezinformirani o angažmanu savjetnika.

Iako pun informacija, Škegro ih je malo podijelo s javnošću.

Za mnoge onaj koji vuče konce iz sjene u hrvatskoj vladi i Agrokoru danas žestoko brani Martinu Dalić i Antu Ramljaka. Oni koji ih se usude kritizirati za njega su – obmanuti.

“Ni predsjednica ni predsjednik Sabora nisu bili u potpunosti informirani o čemu se radi, tko koga angažira, o čemu se radi. Oni su bili obmanuti dezinformacijama koje su se plasirale na ovoj priči. To je ta riječ obmana”, kazao je u Toči na tjedan Borislav Škegro, bivši ministar financija.

A obmana je, tvrdi, i da je znao da se priprema Lex Agrokor. No, ipak, zna ono što se javnost pita već mjesecima.

Na pitanje li znao tko je pisao Lex Agrokor, odgovorio je: “Jesam.”

Je li među tim stručnjacima Ante Ramljak, Tomislav Matić?

“Pretpostavljam da je logično da pitaju ljude koji u ovoj državi najviše znaju i spadaju u nevelik broj ljudi koji su kompetentni o pojedinim sektorima.”

Nakon što su visoki iznosi savjetničkih honorara konzultanata iz bivše tvrtke izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka izazvali brojne komentare u javnosti, čini se, s njima će se pozabaviti i premijer Plenković. Plenković je zatražio dodatnu analizu savjetničkih ugovora, a o svemu bi u ponedjeljak mogao progovoriti i javno

Ova izjava naišla je na žestoku reakciju Mosta.

“Taj pritajeni jastreb i dalje odlučuje o svim bitnim stvarima u Hrvatskoj. To je uostalom sam priznao. Govorio je da je kad se donosio Lex Agrokor bio u SAD-u, a danas je rekao da zna tko je sve sudjelovao u pisanju Lex Agrokora. Znači, javnost ne zna, mediji ne znaju, narod ne zna, ali bitno je da zna Borislav Škegro”, napisao je Nikola Grmoja na Facebooku.

Svi koji napadaju Dalić i Ramljaka, za Škegru, rade štetu nagodbi koja je već na putu. Za priču o naknadama savjetnicima, baš kao i Dalić, kaže da su je planirali oni koji žele srušiti nagodbu.

“Pa ćete vidjeti da se može sasvim argumentirano tvrditi da su neke naknade koje javnost doživljava kao ekscesno visoke da su ustvari niske i ponižavajuće./TO ne samo da je normalno, to je premalo. Agrokor ima 77 poduzeća”, kazao je Škegro.

Da je to premalo opovrgava Goranko Fižulić koji objavljuje podatke stranice GlassDoor o plaćama u Alix Partneru

“Direktor u AlixPartners u SAD-u godišnje zarađuje brutto iznos koji AlixPartners Ukrajina plaća mjesečno hrvatskim savjetnicima. Valjda su svi bili zauzeti ili ne razumiju specifičnu hrvatsku situaciju”, napisao je Fižulić na Facebooku.

No Škegrin stav o plaćama savjetnika podržava i bivši direktor Konzuma.

“To su zaista mali iznosi ako se uspije savršeno riješiti kriza i postići nagodba, prpiremiti plan restrukturiranja. Ovime je sasvim sigurni da svi ti savjetnici uzimajući tako veliki fee su de facto čvsto obećali da će to odraditi savršeno”, kazao je Drago Munjiza, bivši direktor Konzuma.

A da je sve savršeno transparentno – nije. Po mnogima je nedopustivo da se za domaće savjetnike odabere bivša tvrtka Ante Ramljaka s toliko visokim naknadama koje u dosadašnjim poslovima nikad nije dobivala.

“Ja mislim da ovdje postoje jasni indikatori koruptivnog ponašanja./I onaj koji bi trebao nešto poduzeti prvo su konkurenti Alix Partnera koji nisu dobili taj posao. A nakon toga vlasnici i viši menadžment Alix Partnera koji je možda oštećen naručivanjem usluga koje su mogli dobiti jeftinije”, kaže Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Uz Antu Ramljaka, jedini koji se dosad nije oglasio i od izbijanja afere bježi od medija je premijer Andrej Plenković, javlja N1.

You may also like

0 comments