Ministar financija Boris Lalovac u četvrtak je ustvrdio da prijedlog rješenja problema kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) neće ugroziti hrvatsko gospodarstvo, odgovorivši tako na kritike iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), te istaknuo da se kamate u Češkoj kreću oko 1,5 do 2 posto, a u Hrvatskoj od 6 do 8 posto.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) objavila je u srijedu kako je “zabrinuta zbog inzistiranja Vlade da probleme s otplatom kredita u švicarskim francima rješava jednostrano, bez dogovora, na način koji je upitno pravno održiv te koji dodatno ugrožava hrvatsko gospodarstvo” te apeliraju da se održivo rješenje za socijalno ugrožene dužnike donese dogovorno, na temelju analiza. “To neće ugroziti hrvatsko gospodarstvo, zato jer su banke pune novaca, imaju preko deset milijardi kuna viškova koje nažalost ne plasiraju hrvatskom gospodarstvu. Nema razloga njihovoj zabrinutosti. Hrvatski poduzetnici plaćaju puno veće kamatne stope nego što to plaćaju njihovi konkurenti u Europskoj uniji”, izjavio je Lalovac nakon sjednice Vlade odgovarajući na upit novinara.

Spomenuo je da je u nedavnom razgovoru sa češkim ministrom financija saznao da se njihove kamatne stope kreću od 1,5 do 2 posto. “U Hrvatskoj su od 6 do 8 posto. Mislim da su se oni trebali puno prije zapitati zašto su kamatne stope puno veće nego što imaju njihovi konkurenti u europskim zemljama, i da su na tome radili, a ne da kritiziraju nešto što ugrožava živote pojedinaca”, rekao je Lalovac.

Ministar Lalovac ne očekuje niti tužbe banaka. “Mi smo zakon tako posložili da ne bi trebao pasti ni na Ustavnom sudu i na bilo kojim drugim sudovima. Zakon ne bi trebao pasti i ide u korist građana. To je naše pravo, a banke već danas imaju zakon. Kažu da imaju malo vremena, evo još imaju 20 dana dok on ne nastupi, znači imaju puno vremena, više od ovih 45 dana za pripremu. Danas su ga vidjeli i nek’ krenu u obračune”, poručio je Lalovac.

Na pitanje zašto se nije išlo na crnogorski model odgovorio je da je Vladin model puno povoljniji za građane, jer on računa i preplate građana. “A znamo da su preplate građana bile do šest tisuća eura. Mislim da je to pravedniji model, ono što se platilo da se to ljudima i prizna”, rekao je Lalovac.

Na upit da komentira oporbu koja se zalaže za crnogorski model, dok su prije tvrdili da je Vladino rješenje zapravo njihov prijedlog, Lalovac je izjavio da to ne može komentirati. “Svaki dan mijenjaju mišljenja. Meni bi bilo drago da su to oni 2011. rješili, govorili su da je to predizborno, kamo sreće da su oni to predizborno riješili, ne bi imali danas problema”, zaključio je Lalovac.

Related Posts