Home Ekonomija Boris Lalovac nastavlja po starom i najavljuje kazne za banke

Boris Lalovac nastavlja po starom i najavljuje kazne za banke

by Agencije

Ministar financija Boris Lalovac izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda da zakoni o konverziji kredita u ‘švicarcima’ ostanu na snazi do konačne odluke o njhovoj ustavnosti te najavio da će biti kažnjene banke koje su se u aneksima ugovora ograđivale od konverzije u slučaju da Ustavni sud sruši te zakone.

Ustavni sud u četvrtak je na konferenciji za novinare objavio da je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, koji reguliraju pitanje konverzije kredita u ‘švicarcima’ u eurske te da je odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi.  Svi predlagatelji, a riječ je o osam banaka i četiri fizičke osobe, uz svoje su prijedloge za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu podnijeli i prijedloge da se privremeno, do donošenja konačne odluke, obustavi izvšenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzmaju na temelju osporenih zakona. Ustavni sud je ocijenio da te prijedloge za privremenim mjerama neće prihvatiti. Oba osporena zakona i dalje su u primjeni i oba pravno obvezuju svoje adresare, kažu iz Ustavnog suda.

Komentirajući tu odluku pred Banskim dvorima ministar Lalovac je kazao da se zbog nje osjeća vrlo sretno “kao hrvatski građanin, ali i zbog građana koji su bili u strahu što će od toga biti”. Dodao je kako se nada “da je to sada završena stvar te da je danas napokon dan da građani dobiju te isplatne listiće kako i trebaju biti, kao što je pošteno i realno, s umanjenim iznosima i glavnica i rata”. “A vidite na što su banke sada pristale. Špekulirale su. Javno sam govorio da su čekale izbore. Kada su počele s tim listićima? Dan poslije izbora. I što im se danas dogodilo? Da su njihove špekulacije, pritisci i ucjene pale u vodu i još su same sebi stvorile veće probleme. Stavile su malim sitnim slovima u anekse ugovora nešto što će preplašiti građane, mislile su da će to proći”, rekao je Lalovac.

Istaknuo je da banke sada “u roku od 24 sata moraju istiskati nove anekse ugovora, ponovno sve distribuirati, moraju dići cijelu banku na noge ili će biti strašno kažnjene od strane Ministarstva financija i HNB-a”. Naime, dužnici iz pojedinih banaka upozoravaju kako u nacrtima aneksa ugovora o kreditu stoji da u slučaju ‘rušenja’ tih zakona na Ustavnom sudu, novopotpisani ugovor ne bi imao pravnog učinka. “Znači, zaradit ćemo nešto novaca na njihovoj gluposti, bahatosti. Danas je Ustavni sud potvrdio da nije regularno to što rade i imaju vrlo malo vremena. Dakle to moraju obaviti danas ili sutra, a hoće li imati vremena, ne znam. To je njihova špekulacija, ali mogu ‘osjetiti’ da će ih vrlo brzo posjetiti ili Ministarstvo financija ili HNB i sve pročešljati da vidimo je li to sve bilo uredno. Bit će kažnjene jer su u ugovore stavile ono što nisu trebale”, naglasio je Lalovac.

Kazao je i kako ovu odluku Ustavnog suda smatra vrlo pozitivnom i za građane i za Vladu i za ekonomiju, “jer smo pokazali da kada imamo zajedništvo možemo se boriti i protiv najvećih lobista”. Iz Ustavnog suda danas nisu mogli reći kada će biti donesena konačna odluka o ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju. Na konstataciju kako to nije konačna odluka o budućnosti zakona o konverziji, Lalovac je kazao da Ustavni sud može u budućnosti donositi kakve god hoće odluke.  “Međutim, njihova tiskovna konferencija je pokazala da smo svi na strani hrvatskih građana i to je značajni pomak u rješavanju ovog problema. Vidjeli ste i da niti sa strane Europske komisije više nema takvih pritisaka. Ovo je priča koju trebamo završiti i okrenuti se novim projektima i novim programima”, zaključio je Lalovac.

Zakoni o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju, kojima se regulira konverzija CHF kredita u eurske, stupili su na snagu 1. listopada, a banke imaju rok od 45 dana, odnosno do 15. studenoga da građanima s tim kreditima pošalju anekse ugovora, o čemu se oni moraju očitovati u roku od mjesec dana.

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u četvrtak, odgovarajući na pitanje novinara o utjecaju trenutne političke situacije na stabilnost državnih financija, kako je fokusiran samo na proračun. Na pitanje novinara kako trenutna politička neizvjesnost može utjecati na stabilnost financija i gospodarstva te bi li zbog toga moglo biti problema, Lalovac je odgovorio da je najviše fokusiran na donošenje proračuna. “Mislim da će svakako biti zanimljivo donijeti novi proračun, to je ono na što sam ja najviše fokusiran”, kazao je Lalovac u izjavi za medije ispred Banskih dvora.
“Znam koji su pred nama novi izazovi, znam kakvo je trenutno stanje budžeta, da je u plusu, pozitivni su trendovi što se tiče posebno PDV-a i drugih priljeva. Ja sam samo fokusiran na proračun i nadam se da će ova Vlada nastaviti to raditi. Imamo mjere, nema eksperimenata nad hrvatskim građanima, mislim da se reforme u Hrvatskoj rade”, istaknuo je.

U pogledu rješavanja pitanja kredita u francima, ocijenio je da je riječ o velikoj reformi te dodao da je Vlada taj problem zatekla i riješila, rješavat će i druge teške probleme te da zbog toga zaslužuje povjerenje za nastavak rada. Dodao je kako ima još puno posla te da nije “za eksperimente, raznorazne devalvacije i slično”.  “Ja sam za to da radimo korak po korak, ozbiljno, studiozno, da razgovaramo, nisam za nikakve brze šok terapije. Doktrina šoka u Hrvatskoj ne bi uspjela. Nisam za takve ideje, imam drugu viziju. Ja sam za zakon o stambenom kreditiranju, za koji smo rekli da ćemo ga dalje razvijati, da ćemo pokušavati postupno s HNB-om razvijati kunsko tržište, odnosno da se krediti odobravaju u kunama. Ali ništa nekakvim šokovima koje će osjetiti hrvatski građani”, kazao je. Na pitanje što misli o vladi nacionalnog jedinstva rekao je kako je to pitanje za druge te kako je njemu najbitniji proračun. “Pa ne znam, to ćete pitati druge, meni je najbitnji proračun”, kazao je Lalovac.

Related Posts