Boris Johnson: Ako su političari u BiH spremni krenuti naprijed, mi smo spremni pomoći

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozvao je političare u Bosni i Hercegovini na odgovorno ponašanje koje neće biti usmjereno na predstojeće izbore u toj zemlji nego na stvarnu provedbu nužnih reformi, uključujući tu prilagodbe izbornog zakona.
U autorskom tekstu koji su u petak objavili dnevni listovi u BiH Johnson je istaknuo kako ništa od toga neće biti moguće bez kompromisa.

“Pozivam vaše političke lidere da zajedno rade u duhu kompromisa na hitnom rješavanju pitanja izborne reforme. Rješenje se mora naći mnogo prije izbora krajem ove godine jer bi neuspjeh na tom planu mogao dovesti do ozbiljnih posljedica”, napisao je šef britanske diplomacije.

 Kazao je i kako se nada da će vlade i parlamenti na svim razinama vlasti u BiH uložiti odlučni napor prije samih listopadskih izbora kako bi se smanjili troškovi poslovanja, iskorijenila “duboko ukorijenjena korupcija” i pojačao nadzor nad pravosuđem.

“Ako su vaši političari spremni krenuti naprijed, mi smo spremni pomoći”, poručio je Johnson građanima BiH podsjećajući kako će u lipnju vlada Ujedinjenog Kraljevstva okupiti lidere svih šest zemalja zapadnog Balkana i europske partnere Velike Britanije na summitu u Londonu na kojemu će glavna tema biti upravo stanje na jugoistoku europskog kontinenta.

Johnson je pojasnio kako je želja Londona da taj događaj dovede do stvarnog napretka u životima građana BiH. Stoga će fokus očekivanih lipanjskih razgovora biti na potpori mladim poduzetnicima, posebice u digitalnom sektoru, jačanju regionalne suradnje u polju razvoja infrastrukture te borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“Britanija podržava težnju BiH da se pridruži Europskoj uniji. Ako odabere da se pridruži NATO-u, i to će podržati”, izjavio je Johnson najavivši kako će Velika Britanija samo ove godine potrošiti 7,5 milijuna funti na jačanje obrambenog i sigurnosnog sektora BiH, na poboljšanje njenog pravosuđa i na moderniziranje ekonomije.

Ono što London traži za uzvrat je da se politički lideri u BiH ponašaju odgovorno i da poštuju ustavni okvir i vladavinu prava.

Britanija stoga očekuje da se ove godine borba za glasove na izborima ne vodi retorikom koja dovodi do podjela, nego zajedničkom odlučnošću da se stvori bolja budućnost za sve u BiH, poruka je britanskog ministra vanjskih poslova Johnsona. (Agencije)

You may also like

0 comments