Bonusi na Wall Streetu mogli bi pasti drugu godinu zaredom

Na Wall Streetu se u ovoj godini mogu očekivati niži bonusi, drugu godinu zaredom, pri čemu bi najgore mogli proći investicijski bankari, dok bi iznimka mogli biti oni u poslovanju s građanima i komercijalni bankari, pokazalo je najnovije istraživanje.  

Ukupni bonusi koji se isplaćuju na kraju godine, što uključuju novčane bonuse i nagrade u dionicama, mogli bi na Wall Streetu u usporedbi s prošlom godinom biti smanjeni između pet i 10 posto, pokazalo je istraživanje tvrtke Johnson Associates.

“Svi znakovi upućuju na razočaravajući završetak općenito neimpresivne godine na Wall Streetu”, kazao je Alan Johnson, izvršni direktor tvrtke Johnson Associates.

Aktivnosti spajanja i akvizicija ove su godine usporile, a kompanije su odgodile izlazak na burzu, što je pritisnulo bankarske pristojbe, pokazalo je istraživanje. Trgovanje je zbog povećane regulative bilo manje profitabilno za banke.

Investicijski bankari mogli bi biti najviše pogođeni, pokazalo je istraživanje, s obzirom na očekivani pad bonusa između 10 do 20 posto.

Trgovci dionicama mogli bi, pak, dobiti bonuse za pet do 15 posto niže nego lani, budući da su se ulagači držali podalje od trgovanja dionicama, koje se općenito smatraju rizičnijima od obveznica.

Trgovci dužničkim papirima proći će ipak nešto bolje, s obzirom na očekivane bonuse za 10 posto manje, ili čak nepromijenjene u odnosu na lani. Trgovanje obveznicama u većini se velikih banaka oporavilo u trećem kvartalu, a što znači zaokret nakon krize u tome segmentu poslovanja na Wall Streetu proteklih godina.

Čak i bankari u segmentu spajanja i akvizicija, kojima je 2015. godina po pitanju sklopljenih poslova bila posebno uspješna, mogli bi također dobiti pet do 10 posto niže bonuse.

Među rijetkima na Wall Streetu, koji bi mogli očekivati veće bonuse, su bankari u poslovanju s građanima i komercijalni bankari, a bonusi bi im mogli biti veći za pet posto, ili ostati nepromijenjeni u odnosu na lani.

Banke su na stranu izdvojile oko 40 posto prihoda za isplate plaća i beneficija zaposlenicima, što je više-manje isto kao i lani, pokazalo je izvješće Johnson Associatesa.

Iduća bi godina, po procjenama te tvrtke, također mogla biti teška po pitanju visine bonusa, u kontekstu nastavljenih pritisaka na naknade i s obzirom na regulativu.

(Agencije)

You may also like