Bono Marjanović: Odlazak Lozančića je stvar karaktera

Gost Dnevnika u 18 je bio Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost Kako objašnjavate činjenicu da je Turska novo žarište terorizma u Europi?

To ima svoje povijesne temelje, moramo uzeti u obzir da vlasti u Tuskoj sumnjaju da je počinitelj Radnička partija Kurdistana, a trebamo uzeti u obzir da je to sjecište interesnih grurpa i svjetskih sila. S jedne strane imate desetljeća sukoba između vlasti i radničke partije, a s druge imate džihadističku skupinu nedaleko od granice s koja se želi širit. Turska je, osim tog, i zadnja crta pred Europom.

Napadi koincidiraju s izbjegličkom krizom, koliko se Hrvatska treba bojati ovoga?

Hrvatska je vrlo stabilna u tom smislu, uzme li se u obzir da smo u sredini, a ne na početku ili na kraju rute. Stabilan je sustav, pogotovo obavještajni i protuobavještajni, sustav komunicira. Vidjeli smo i da vezano za izbjeglički val nije bilo incidenata i potresanja. Incidentna stanja događaju se u Grčkoj i u Turskoj, a nakon ovog dogovora s EU, pogotovo u Turskoj.

Može li politika prema izbjeglicama dovesti u pitanje našu sigurnost?

Milsim da ne. Naglasak je na ilegalni prelazak grance, a mislim da je sustav spreman i na to. Važno je naglasiti da je Europska unija postigla konsenzus i dogovor s Turskom, što će i koštati tri milijarde eura. Mi se sada moramo pipremati za turističku sezonu.

Koliko je sigurnost Hrvatske ugrožena zbog činjenice da se vlast ne može dogovoriti oko ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije?

Bilo bi prežalosno da sustav ovisi o jednoj osobi. Istina je da dolazi do poremećaja i grča u radu agencije, već mjesec dana se već postavlja pitanje šefa SOA-e, on je dirigent orkestra.

Je li on sam trebao podnijeti ostavku?

To je pitanje politike, ali stvar razgovora Dragana Lozančića s premijerom i predsjednicom. No, tu postoji i taj ljudski karakter, jer sjetimo se da mu je spočitavano da je krišio zakone. Netko će u takvoj situaciji samo otići, dok će drugi reći: “OK, želim vidjeti koje sam to zakone prekršio da odem”. Dolazi do nezgodne komunikacije između jednog i drugog brijega.

You may also like