Home Geopolitika Bombe padaju na Alep, SAD optužuje sirijski režim za zločine protiv čovječnosti

Bombe padaju na Alep, SAD optužuje sirijski režim za zločine protiv čovječnosti

by admin

Sirijska vojska je u subotu i dalje stezala obruč oko opkoljenih pobunjenika u Alepu gdje se nalaze tisuće civila, a Sjedinjene Države opužuju režim Bašara al-Asada za “zločine protiv čovječnosti”. 

Intenzivirani su diplomatski napori u svrhu nalaženja načina za okončanje petogodišnjeg sukoba u Siriji i održan je sastanak u Parizu deset zapadnih i arapskih zemalja koje se protive sirijskoj vlasti, a kasnije tijekom dana održat će se i američko-ruski sastanak u Ženevi, usmjeren na pokušaj “spašavanja” Alepa.

Sirijska oporba u egzilu, koja je nazočila sastanku u Parizu, istaknula je svoju “bezuvjetnu spremnost za nastavak pregovora”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault. Sirijski režim i njegova saveznica Rusija nikada nisu priznali legitimitet te oporbe.

Asad bilježi uspjehe uz rusku vojnu pomoć, kao i pomoć Irana i libanonskog Hezbolaha. U suprotnom taboru, zapadne sile pokušavaju pronaći diplomatski izlaz iz rata u kojem je od ožujka 2011. poginulo više od 300.000 ljudi i iseljeno više od polovice stanovništva.

U subotu su u Alepu provladine postrojbe iz zraka i topništvom napadale posljednje pobunjeničke četvrti, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Bombardiranja su žestoka i iz nekoliko sektora se u zrak uzdižu stupovi dima, prenosi AFP.

Režim sada kontrolira 85 posto četvrti koje su pobunjenici držali prije pokretanja ofenzive 15. studenoga, u kojoj je ubijeno 413 civila u istočnom Alepu i oko 80.000 osoba je izbjeglo.

Pobunjenici su ispalili rakete na prorežimske četvrti i ubili 9 civila, prema podacima SOHR-a. Najmanje 129 civila je poginulo od početka operacije.

Osnažen pobjedama, Asadov režim igorira međunarodne pozive na primirje, a Rusija kaže da će ofenziva na Alep završiti  kada odu svi “banditi” , kako naziva pobunjenike.

Prema podacima UN-a, oko 100.000 civila je opkoljeno u pobunjeničkim četvrtima. Oko 2000 ih je u subotu pobjeglo prema prorežimskim dijelovima, navodi SOHR.

Zapadne sile pozvale su u subotu na obovu pregovora između sirijskog režima i oporbe kako bi se okonačo rat.

Američki državni tajnik John Kerry, koji je nazočio razgovorima u Parizu s oporbom, rekao je da “nesrazmjerno bombardiranje” Alepa predstavlja “ratne zločine” i “zločine protiv čovječnosti”.

“Režim bombardiranjem naslijepo krši međunarodno pravo i u puno slučajeva provodi zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i to mora prestati”, rekao je Kerry nakon što je sukob u Siriji nazvao “najgorom katastrofom nakon Drugog svjetskog rata”.

“Trebamo stvoriti uvjete za istinsku političku tranziciju i moraju s enastaviti pregovori na jasnoj osnovi u okviru rezolucije UN-a 2254”, izjavio je Ayrault nakon sastanka u Parizu koji prethodi “tehničkom” američko-ruskom sastanku u Ženevi, na kojem će se razgovarati o primirju, humanitarnoj pomoći i odlasku naoružane oporbe i civila iz Alepa.

Njemačka je u međuvremenu pozvala režim i njegove vojne pristaše da dopuste civilima da napuste Alep.

“Zahtijevamo da režim, ali također Iran i Rusija, puste ljude da izađu iz zone sukoba”, rekao je šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier.

“Došlo je do točke kada ne možemo izraziti, kada nam nedostaju riječi da opišemo ono što se događa dan za danom u Alepu”, kazao je.

Analitičari drže da će pobunjenici neizbježno izgubiti Alep te da će označiti prekretnicu u sirijskom ratu.

(Agencija)

Related Posts