Boksit povećao dobit

Milići – Kompanija “Boksit” iz Milića ostvarila je u 2014. godini prihod u visini od 50.000.000 KM, koji je za osam postoveći nego u prethodnoj godini, dok je ostvarena dobit veća za 59 posto nego u 2013. godini i iznosi 2.033.000 KM.

“Troškovi su u poređenju sa prethodnom godinom bili manji za šest posto”, priopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću milićke kompanije. U “Boksitu” ističu da posebnu pažnju zavređuje činjenica da je tokom godine investirano oko 9.000.000 KM, od čega 6.000.000 KM vlastitih sredstava, što je četiri puta više nego u prethodnoj godini. Ulaganjima u suvremenu opremu i tehnologiju, navodi se u priopćtenju, povećan je obim proizvodnje u pojedinim sektorima. U sektoru “Proizvodnja hrane” povećana je proizvodnja konzumnih jaja za 20 posto, u sektoru “Saobraćaj” proizvodnja je veća za 15 posto, dok je u sektoru “Drvoprerada” proizvodnja namještaja veća za 30 odsto. “Time su stvoreni uvjeti za dugoročnu i profitabilnu proizvodnju u sektoru `Rudarstvo`, kao i drugim sektorima, što će doprinijeti sigurnijoj i stabilnijoj poziciji Kompanije na tržištu u narednom periodu”, saopšteno je iz “Boksita”.

Napominje s da su ovako dobri proizvodni i finansijski rezultati postignuti bez obzira na probleme koji su se javljali tokom godine. “Oni su posebno bili izraženi u sektoru “Rudarstvo” zbog nepogoda, klizišta i poplava, odnosno u sektoru `Saobraćaj` zbog mjera po pitanju dozvola za međunarodni prijevoz, kao i drugih problema u vezi sa tržištem”, navedeno je u priopštenju. U “Boksitu” ističu da je u 2014. godini broj zaposlenih u ovoj kompaniji povećan za 14 posto, odnosno za 76 radnika, te da su netto primanja bila veća za tri posto nego u 2013. što je, kako je istaknuto, rezultat poslovne politike Kompanije da se prioritet da ulaganjima u investicije i razvoj, umjesto u osobnu potrošnju.