Bojkot Francuske Tursku udaljava od Europe

Glasnogovornik EK
Poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na bojkot francuskih proizvoda zbog stajališta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi karikatura proroka Mumaheda “još će više udaljiti” Tursku od Europske unije, upozorio je u utorak glasnogovornik Europske komisije.

“Sporazumi EU-a s Turskom predviđaju slobodnu trgovinsku razmjenu roba. Bilateralne obveze koje se Turska obvezala poštivati u sklopu tih sporazuma… moraju biti u cijelosti poštivane”, rekao je.

“Pozivi na bojkot proizvoda bilo koje države članice protivni su duhu tih obveza i još će više udaljiti Tursku od Europske unije”, dodao je.

EU i Turska sklopile su sporazum o carinskoj uniji koji je stupio na snagu 31. prosinca 1995. Po Komisiji, Turska je 2019. bila peti trgovinski partner EU-a, dok je Unija prvi partner Ankare. Erdogan je u ponedjeljak pozvao na bojkot francuskih proizvoda zbog Macronovih stajališta u vezi karikatura proroka Muhameda. Francuska je zbog eskalacije napetosti u subotu pozvala svojeg veleposlanika u Ankari na konzultacije.

Kriza je izbila nakon što je Macron obećao, odajući počast Samuelu Patyju, profesoru kojemu je 16. listopada odrubljena glava jer je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda, da će Francuska i dalje braniti pravo na takve prikaze.  Erdogan, koji je doveo u pitanje Macronovo “mentalno zdravlje”, optužio ga je u ponedjeljak da “predvodi kampanju mržnje” prema muslimanima.

Suočen s turskim kritikama, Macron je dobio potporu niza europskih dužnosnika. No u muslimanskom svijetu, gdje su prikazi proroka Muhameda tabu, njegove su izjave izazvale veliko nezadovoljstvo.

Europska unija jednoglasno podupire nigerijsku ekonomisticu Ngozi Okonjo-Iwealu u utrci za čelnu poziciju u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), izjavio je neimenovani diplomat EU-a.

You may also like

0 comments