Bojko Borisov bi mogao dati ostavku

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je u ponedjeljak da će njegova vlada odstupiti ako kandidat njegove vladajuće stranke desnog centra, GERB-a, izgubi prvi krug predsjedničkih izbora koji se održavaju sljedeći mjesec.

“U prvom krugu, ako GERB izgubi ove izbore, istu večer ćemo podnijeti ostavku”, rekao je Borisov novinarima. GERB je u nedjelju nominirao predsjednicu parlamenta Cecku Cačevu za svoju kandidatkinju za predsjednika. “Za nas, glasovanje je u prvom krugu, i ako izgubimo, tu večer dobit ćete ostavku čitave vlade”, rekao je Borisov, čija je manjinska vlada došla na vlast 2014.

Drugi krug izbora održat će se ako nitko od predsjedničkih kandidata ne dobije pedeset posto u prvom krugu 6. studenoga. Više od deset kandidata natječe se za predsjednika i očekuje se da će doći do drugog kruga, kažu analitičari. Izbori za uglavnom ceremonijalnu dužnost predsjednika pokazat će razinu potpore koju ima vlada desnog centra prije općih izbora 2018. Dvije godine nakon stupanja na dužnost, ankete pokazuju da je GERB i dalje najpopularnija stranka u Bugarskoj.

You may also like

0 comments