BoE pripremila sredstva za premošćivanje Brexita

Velika Britanija osjetno je povećala devizne rezerve u siječnju, što mediji dovode u vezu s pripremama za mogući kaos na tržištu u slučaju izlaska zemlje iz Europske unije.

Britanske devizne rezerve poskočile su u siječnju 34 posto, na 98,2 milijarde dolara, pokazuju nedavno objavljeni podaci središnje banke (BoE). Londonski dnevnik The Times povezao je u ponedjeljak taj skok s pripremama za eventualni “nekontrolirani oštar pad” tečaja funte i tržišta dionica ako Britanci na ovogodišnjem referendumu glasaju za izlazak zemlje iz EU. Najveći udio u rezervama ima dolarski portfelj.

U središnjoj banci i u vladi nisu se u ponedjeljak željeli izjašnjavati o razlozima naglog povećanja rezervi u proteklih godinu dana. “Vladine namjere nisu nam poznate u cijelosti”, konstatira ekonomist Centra za ekonomska i poslovna istraživanja Scott Corfe. “Akumuliranje deviznih rezervi preventive radi zasigurno je jedno od mogućih objašnjenja, budući da bi eventualni izlazak Britanije iz EU vjerojatno prouzročio određene oscilacije”, dodaje Corfe za AFP.

Ekonomisti upozoravaju da bi u slučaju izlaska Britanije iz EU funta mogla oslabiti do 20 posto. “Očekivali bismo da vlasti u kontekstu mogućeg izlaska neće imati ništa protiv slabije funte”, dodaje David Owen iz Jefferiesa.

Slabija valuta vjerojatno bi poduprla britanski izvoz jer bi pojeftinila britansku robu za kupce u inozemstvu koji raspolažu jačim valutama. “Ključna je kontrola slabljenja tečaja funte – kako bi ministarstvo i dalje moglo uspješno izdavati obveznice”, upozorio je Owen.

Podrška izlasku Britanije iz EU porasla je otkada je premijer David Cameron predstavio javnosti prijedlog sporazuma kojim bi se omogućio ostanak zemlje u Uniji, pokazali su rezultati ankete objavljeni prošlog petka. U toj je anketi 45 posto ispitanika podržalo izlazak iz EU dok ih 36 posto želi ostati u Uniji. To znači da je podrška izlasku porasla za tri postotna boda u odnosu na tjedan ranije.

You may also like