BoE nakon Brexita za podizanje depozita

Britanska središnja banka predlaže da se iznos do kojeg država jamči za depozite po bankovnim računima ponovo podigne na 85.000 funta (105 tisuća dolara), počevši od 30. siječnja iduće godine, kako bi odražavao oštar pad funte nakon odluke o izlasku zemlje iz Europske unije.

Iznos osiguranja depozita po računima, prema pravilima u EU, utvrđena je na 100.000 eura, ili ekvivalentnu vrijednost u zemljama članicama koje ne koriste zajedničku europsku valutu. U Britaniji je u 2015. taj iznos smanjen na 75.000 funta nakon redovne petogodišnje prilagodbe, u skladu s pravilima u EU. Slabiji euro prema funti bio je razlog za njegovo smanjenje, podsjeća Reuters.

Iz odbora za superviziju pri Bank of England (BoE) koji regulira banke u Britaniji poručili su da promjena u vrijednosti funte prema euru nakon što su se građani Britanije na referendumu odlučili za izlazak iz Unije, znači da se iznos može prilagoditi. Funta je izgubila približno petinu svoje vrijednosti prema euru nakon britanskog referenduma u lipnju, a EU pravila dopuštaju prilagodbe toga iznosa u slučaju nepredvidivih događaja.

Zajmodavci bi imali rok do kraja lipnja 2017. godine da provedu nužne promjene u sustavima. “Regulatorne vlasti nastavit će pratiti fluktuacije tečajeva valuta no, ako ne bude nepredvidivih događaja, trudit će se da izbjegnu daljnje prilagodbe iznosa osiguranja depozita”, navodi se u priopćenju. Predsjednik nadležnog odbora u britanskom parlamentu Andrew Tyrie ocijenio je apsurdnim smanjenje toga iznosa u 2015. godini, podsjeća Reuters.

You may also like