Boban: Bivše vojarne prve su kojih se treba riješti

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban, gostujući u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan, govorio je o radu svog ureda. O nekakvim konkretnim potezima Vlade nismo uspjeli više doznati.

Boban je govorio o važnosti svog zadatka i o tome kako im je vrijeme najveći neprijatelj. Svjesan sam koji su resursi slobodni i gdje ima prostora za djelovanje. Objektivno je govoriti da je u državnoj imovini 50 milijuna eura, no najveći je neprijatelj vrijeme. Imamo dosad neviđenu situaciju, a to je da su u proračunu zadane smjernice i zadaci koji ako se ne ostvare, doći će do deficita proračuna. Do početka jeseni moramo ostvariti taj prihod, a paralelno raditi na uspostavi nove organizacije unutar DUUDI-ja, rekao je Boban.

Prvi je korak detektirati imovinu koja nije u funkciji. U ovom trenutku ne znamo ni točnu površinu bivših vojarni – riječ je čak o 50 milijuna četvornih metara veoma kvalitetnog prostora, međutim, riječ je o nedefiniranom prostoru, naglasio je.

Govoreći o prodaji državnih udjela u tvrtkama, profesor na ZŠEM-u Dino Dogan rekao je da Hrvatska mora odrediti što joj je strateški važno, koje su industrije koje će odrediti rast gospodarstva. Kada znamo što nam je bitno, ono nebitno možemo dati u privatizaciju.

Na pitanje o najavi brzog smanjenja javnog duga za 150 do 200 milijuna eura,  Boban je rekao kako pripremaju tu veliku akciju, ali će se na njoj raditi nakon povratka ministra financija Zdravka Marića iz SAD-a. Potvrdio je da još nisu definirani potezi koje će Vlada poduzeti. U dogovoru s premijerom Tihomirom Oreškovićem radimo na popisu tvrtki koje bi trebale biti restrukturirane ili prodane. Možda ćemo biti u situaciji da ćemo prodati i nešto dobro, dodao je Boban.

You may also like