Bob Woodward – novinar kojega se u Bijeloj kući boje

Pri prvim koracima u novinarstvu Bob Woodward srušio je predsjednika Richarda Nixona, a 44 godina kasnije zbog te zvijezde američkog novinarstva drhti, barem od bijesa, novi stanovnik Bijele kuće – Donald Trump.
U najnovijoj knjizi “Fear: Trump in the White House”, objavljenoj u utorak u SAD-u i već na vrhu prodaje, nudi portret nekultiviranog, histeričnog i paranoičnog čelnika kojega se trude suspregnuti njegovi suradnici kako bi izbjegli najveće skandale.

“Ma to je što god, obmana”, kazao je šef države iako naviknut na nepovoljne tekstove. No, ovog puta napad je shvaćen ozbiljno jer dolazi od jednog od najobavještenijih novinara Washingtona.

Bob Woodward (75) stekao je vjerodostojnost reportera već u počecima u dnevniku Washington Post u koji je primljen 1971. Njegova istraga o skandalu Watergate, koju je vodio zajedno s kolegom Carlom Bernsteinom, dovela je do ostavke Richarda Nixona 1974.

Film “Svi predsjednikovi ljudi”, adaptacija njihove čuvene knjige, diže ga 1976. gotovo u rang zvijezde, tim više što njegov lik tumači Robert Redford. Nakon Watergatea objavljivao je jednu knjigu svake dvije godine, kronike predsjedničkih mandata Billa Clintona, Georgea W. Busha, Baracka Obame ali i Vrhovnog suda, CIA-e i Središnje banke, nastavljajući istodobno pisati za Washington Post. “Moj posao nije donositi sud”, kaže Woodward. Njegov je posao, kako kaže, “izvijestiti točno što su ljudi napravili, što to znači, što ih motivira i tko su oni”.

U 19. knjizi slijedio je doslovno tu metodu. No, rezultat je puno ozbiljniji od prethodnih kronika Bijele kuće. Otkad su objavljeni isječci djela, predstojnik ureda predsjednika John Kelly demantirao je svoje riječi te čak činjenicu da je uopće razgovarao s Woodwardom. Ministar obrane Jim Mattis također se ogradio od izjava. “Ja ne lažem”, kazao je u ponedjeljak novinar u televizijskom intervjuu, ustvrdivši da su ga brojni izvori upozorili da će ga demantirati ako objavi njihove izjave.

Po njemu, bitka koja se trenutno vodi u SAD-u “bitka je za istinu”. “Radio sam svoj posao, to je za mene najbolje moguće novinarstvo”.

You may also like